Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Tar avstånd efter imamens predikan

Efter GP:s granskning och den kontroversiella predikan tar flera församlingsmedlemmar avstånd från imamen Abdikadir Noor. – Han representerar inte vår moské eller oss muslimer, säger Ali Yusuf.

GP har talat med ett tiotal medlemmar som reagerat på både Abdikadir Noors predikan och de förfalskade protokollen. Samtliga säger att det är imamen och en handfull personer som styr moskén med järnhand.

– Jag kan inte acceptera detta mer. Jag har bott i Biskopsgården sen 1993 och alltid trivts. Men sen han blev imam har det bara blivit konflikter. Polisen och kommunen står på hans sida, de vet inte vad han säger inne i moskén, säger Ali Mohamed som tidigare varit ordförande i föreningen.

– Vi har tröttnat på dubbelmoralen. Imamen visar ett ansikte inför skolor och kommun, men ett annat ansikte inför medlemmarna. Polis och kommunen har inte tagit oss på allvar, säger Xassan Ismael och hänvisar till en polisanmälan som gjordes mot imamen redan 2014 men som senare lades ner.

"Mycket allvarligt"

Xassan Ismael är en av flera som upplever imamens predikan som ett hot.

– Han uppmanar ungdomar och vuxna att inte anmäla brott och pratar om våld och att vi ska straffas för att vi anmälde honom. Det är mycket allvarligt. Om imamen gör fel och begår brott måste han anmälas. Vi har anmält honom och det står vi för. Han är inte vald ordförande, säger Xassan Ismael och får medhåll från flera andra.

– Jag blev chockad. Han pratade om att bränna hus och döda folk. Många medlemmar kände att det var obehagligt, säger Nuur Abdi.

– Han representerar inte vår moské eller oss muslimer, säger Ali Yusuf.

Kritiska mot kommunen

Amal Ali är uppväxt upp i Biskopsgården och har under hela sina uppväxt gått till Friskväderstorgets moské. Hon beskriver en moské som förändrats från en kärleksfull plats till ett rum av konflikter och hätsk stämning på bara ett par år. Hon är kritisk mot kommunen, men vill inte ta ställning i konflikten inom moskén.

– Kommunen har gett bidrag till moskén i många år, men har inte varit tillräckligt delaktig för att se till att allt gått rätt till. Biskopsgården är redan ett utsatt område där vi har problem med skottlossningar och konflikter. Då behövs en stark moské där folk kan känna gemenskap, säger Amal Ali.

Liknande kritik mot kommunen riktade även polisen Ulf Boström i förra veckans GP. Redan då uttryckte Idrotts- och föreningsförvaltningen självkritik och lovade att man skulle kontrollera moskén mer noggrant.

Vännen: "Hej då"

GP har utan resultat sökt Abdikadir Noor och de andra som pekas ut av medlemmarna. De medlemmar som tidigare försvarat imamen inför vår förra publicering vill antingen inte svara eller går inte längre att nå. 

– Du har kommit fel. Hej då, säger en av hans vänner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.