Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Tackade ja till en vänförfrågan på Facebook – hittade sin biologiska familj

Genom ett namn på ett fotografi och två vänförfrågningar på Facebook har 34-årige Carl Gyllensand från Göteborg fått kontakt med sin biologiska familj. Ett enkelt "hej", följt av "Vad vet du om din familj i Chile?" har varit centrum i Carls liv de senaste dagarna.

Carl Gyllensand är uppvuxen i Göteborg, men bor för närvarande i Oslo, där han också befann sig för en och en halv vecka sedan när hela hans tillvaro skulle till att förändras.  Allt startade med en vänförfrågan från en kvinna i Chile, och någon dag senare även från en man i Chile. Först lät Carl förfrågningarna ligga ett tag, men efter en vecka godkände han dem. 

– Jag är ju adopterad från Chile, men jag tänkte först inte ens på att de var från Chile. Vanligtvis brukar jag ta bort vänförfrågningar från personer jag inte känner, men jag vet inte vad som hände den här gången, jag såg att de var äkta och godkände, säger Carl. 

Strax efter att Carl godkänt kvinnans förfrågan dök det upp ett enkelt "hej" i chatten. Carl svarar med ett hej på spanska och plötsligt dyker det upp en hel mening på spanska från kvinnan. Carl ber henne att skriva på engelska istället, men hennes engelska är dålig. Ungefär här börjar han få en känsla för att det är något underligt med konversationen.

– Mina kunskaper i spanska tar slut ungefär vid hej, så jag tänkte "jag måste få tag på en tolk", berättar han.

Försökte få hjälp med översättning

Carl kommer på att det finns en kille på det Seven Eleven där han brukar handla som pratar spanska, och därför springer han dit. 

– Tyvärr jobbade inte den killen, så jag fick hans namn på Facebook och skickade en vänförfrågan. Sen fick hans kollega kontakta honom för att få honom att godkänna mig, berättar Carl och skrattar. 

 Dessvärre hann inte Carl få någon tolkhjälp, så han tog till översättningsverktyget Google Translate för att försöka se vad kvinnan ville. 

– Då såg jag att det stod "Vad vet du om din familj i Chile?". Jag fick rysningar i hela kroppen. 

"Jag kunde känna vartenda hårstrå på kroppen resa sig"

Carl berättade för kvinnan att han inte visste mycket alls om sina biologiska föräldrar, och att hans biologiske far skulle vara okänd. Kvinnan berättade då att hon hade varit hemma hos sin gammelfarmor och hittat några fotografier, sedan skickade hon en bild föreställandes Carl, hans adoptivmamma och hans äldre syster. 

– Jag förstod ingenting, den bilden är tagen 1983 hemma i huset i Göteborg där jag växte upp. Det fanns mig veterligen bara en kopia av den bilden och den var i mina föräldrars fotoalbum. Jag kunde känna vartenda hårstrå på kroppen resa sig.

Carl frågade därför kvinnan hur hon hade fått tag i fotografiet, vartefter hon skickade en ny bild, även denna gång på Carl och hans mamma, tagen i huset i Göteborg. Carl frågade då igen hur hon fått tag på bilderna. 

– Det kändes helt overkligt, och jag bad henne att "snälla prata med mig". Till slut skrev hon att hennes pappa är min biologiske bror. 

Kom i kontakt med sin biologiske bror

Kvinnan berättade att bilderna hade hittats när de städade ur hennes gammelfarmors lägenhet. På baksidan av fotona finns Carls namn nedskrivet av sin adoptivmamma, både hans svenska och det han hade i Chile innan adoptionen. 

– Jag vet inte hur de har fått tag på fotografierna, för som jag har förstått det så skulle de där bilderna skickas till chilenska staten för att intyga att jag hade det bra. Mitt namn skulle vara sekretessbelagt, men på något vis har informationen hamnat hos min biologiska mormor, förmodligen genom ett misstag. 

Carl kom via kontakten med sin biologiska brorsdotter också i kontakt med sin biologiske bror, som skaffat Facebook bara för att kunna kommunicera med Carl. 

– Han berättade att det har varit väldigt jobbigt för honom att jag adopterades bort. Han var så pass gammal när det hände att han kom ihåg när mina saker packades ihop och jag försvann, säger Carl. 

"Du lämnade bort mig av kärlek"

Carl har även fått kontakt med sin biologiska mamma, som har berättat att han har ytterligare en biologisk bror och en yngre syster.

– Hon har bett om ursäkt tusen gånger för att hon gav bort mig, men jag har sagt till henne att "du lämnade bort mig av kärlek. Du klarade inte av att ge mig det liv jag behövde och du behövde fatta ett svårt beslut."

Sedan kontakten med den biologiska familjen upptogs för några dagar sedan har Carl hunnit prata med sin bror flera gånger via Facebook. Samtalen sker på, som han uttrycker det, "knaggligt översatt spanska". 

– Det fungerar väldigt bra, jag sätter ihop meningar som kanske inte är de bästa, men de förstår vad jag menar. Det är fantastiskt, tänk att jag har fått kontakt med min biologiska familj efter 34 år, allt på grund av ett misstag, säger han och skrattar. 

Har pratat om att mötas

Om de kommer att ses i framtiden är dock inte helt säkert, men enligt Carl har det pratats om att mötas: 

– Givetvis vill jag ses och krama min biologiska mor och bror, och att de ska se att jag har det bra. Det är dock en bit från önskan till handling och jag får se hur detta blir, det är mycket känslor i början, säger han.

På lördag kommer Carl dock en bit närmre att samtala med sin biologiska familj, för då ska det nämligen videochattas – med hjälp av den spansktalande killen på Seven Eleven. 

 

 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.