Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tack för ert engagemang!

Att Västlänken fortfarande var en het fråga visste vi – men att vår granskning skulle få så mycket respons var ändå överraskande.

Under fredagen kröntes GP:s uppmärksammade granskning av Västlänken med en debatt mellan både politiker samt ja- och nej-sidans företrädare.

Granskningen – som tog sin början den 4 mars med en genomlysning av det enorma infrastrukturprojektets framtida kapacitet – har verkligen engagerat våra läsare. De allra flesta av de hundratals mejl som kommit till mig, våra reportrar och redaktörer har varit positiva: Bra att ni journalister nu tar Västlänken på allvar!

Det har i den respons vi fått blivit uppenbart att många göteborgare inte har litat på att politikerna och myndigheterna haft på fötterna när de sagt att Västlänken är bra för Göteborg och regionen. De har längtat efter en oberoende granskning.

Vad var syftet med granskningen?

Men GP har också fått motta kritik och vissa har ställt sig frågande till varför vi över huvud taget gör den här granskningen: Vad är egentligen syftet?

En vanlig missuppfattning är att redaktionen skulle ha en agenda i frågan, exempelvis att vi vill stoppa Västlänken, och att det är därför som vi letar missförhållanden eller nyheter som skulle kunna leda till just det. Här är det viktigt att vi tydligt särskiljer vår ledarsida, där deras uppdrag är att driva opinion, från vår nyhetsredaktion som gör objektiv journalistik. Ledarsidan skulle alltså kunna argumentera för att stoppa Västlänken i dess nuvarande form men nyhetsredaktionen granskar inte Västlänken för att stoppa den.

Huvudskälet till varför granskningen initierades var att göteborgarna och läsarna ansåg att det behövdes. Man har, som jag skrev ovan, inte litat på de siffror som motiverat en byggstart. Med tanke på det och den miljardbudget som projektet har är det inte bara motiverat att granska projektet utan i det närmaste tjänstefel att inte göra det.

Under GP:s debatt på fredagen medgav kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) självkritiskt att Ja-sidan har varit för tyst i debatten – och att det har gjort att motståndet har växt. Det är ytterligare ett skäl till varför den här granskningen har varit viktig – genom att låta argumenten från båda sidor komma fram och låta de fakta som finns genomlysas ordentligt blir det enklare för våra läsare att bilda sig en uppfattning om projektet.

Tack för all respons

Ett konkret resultat granskningen lett till är att Trafikverket gått ut med reviderade siffror om kapaciteten. Om GP inte hade granskat dessa så hade de gamla siffrorna fortsatt att användas på fel sätt och riskerat att öka misstron mot både myndigheter och politiker. Men invänder någon då, tänk om er granskning till slut skulle leda till att projektet stoppades, det skulle innebära att enormt mycket pengar skulle behöva slängas i sjön?

Göteborgs-Posten är en del av samhället och vill så klart Göteborgs bästa men i ett sådant här fall är vår nyhetsredaktion konsekvensneutral, vi granskar inte Västlänken för att stoppa den men väljer inte heller bort att granska den för att det skulle kunna bli dyrt för staden eller staten i bortkastade investeringar.

Slutligen skulle jag vilja tacka alla er som kommit med feedback under den här granskningen. Vi lyssnar och funderar, både på den positiva och negativa responsen. Troligen leder den också till att nästa större satsning GP gör blir ännu bättre.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.