Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Stian Lysberg Solum
Bild: Stian Lysberg Solum

T-celler kan ge långvarig immunitet

T-celler kan ge långvarigt skydd mot coronavirus. Det visar en ny studie på personer som drabbades av sars för 17 år sen, publicerad i tidsskriften Nature.
– Det är ju hoppfullt, men vilken roll det spelar för det nya coronaviruset vet vi inte, säger Magnus Gisslén, överläkare på Sahlgrenskas infektionsklinik.

En av knäckfrågorna för att bekämpa pandemin är när och hur länge man är immun mot det nya coronaviruset.

Nu har en grupp forskare undersökt både personer som haft covid-19 och personer som insjuknade under sars-epidemin 2003. Studien visar att de 23 som överlevde sarsepidemin fortfarande har kvar T-cellsimmunitet mot sjukdomen, 17 år senare.

Likheter med det nya coronaviruset

Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet, säger att ”det återstår att se” vilken relevans studien har för bekämpningen av covid-19, men att studien inger visst hopp.

– Sars-viruset är likt det nuvarande coronaviruset och det är inte osannolikt att det skulle bete sig relativt likartat vad gäller förmåga att inducera immunitet, säger han.

LÄS MER: Resultaten har kommit – så många var smittade i Göteborg

T-celler är en typ av vita blodkroppar som identifierar och dödar virusinfekterade celler.

I nuläget är det oklart hur effektivt T-cellsimmunitet är mot det nya coronaviruset, eller hur länge det skyddar. Men studien väcker förhoppningar om långvarigt skydd då de båda virusen är mycket lika varandra.

Krävs mer forskning

Den som har antikroppar i blodet efter att ha genomgått covid-19 bedöms ha visst skydd mot sjukdomen. Det finns dock studier som pekar på att antikropparna kan försvinna ett par månader efter genomgången sjukdom och inte alla som genomgår sjukdomen verkar utveckla antikroppar.

– Men det beror också på vilka metoder man använder. I en studie som vi har gjort på Sahlgrenska har vi hittat antikroppar som neutraliserar viruset, även om de inte har kunnat mätas i blodet med kommersiella tester, säger Magnus Gisslén, professor och överläkare vid infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Både antikroppar och T-celler kan skydda

Forskning vid Karolinska institutet visar också att immuniteten sannolikt är större än vad antikroppstesterna visar. En rapport som bygger på 200 fall visar att personer som endast fått milda symptom kan ha utvecklat T-cellsimmunitet, även i fall där man inte kunnat se att kroppen utvecklat antikroppar.

LÄS MER: Ny rapport om T-celler tyder på högre immunitet

För att veta vilken roll T-celler spelar för skydd mot det nya coronaviruset krävs dock mer forskning. Enligt Hans-Gustaf Ljunggren vid KI pekar dock undersökningar av hur många som har antikroppar mot att T-cellerna spelar en viss roll.

– Vi har ju väldigt få, om något, exempel på personer som har återinsjuknat efter att ha haft covid-19. Vi ser nu också en nedgång i sjuklighet i områden som varit kraftigt exponerade, som Stockholm, vilket skulle ligga i linje med utveckling av immunitet.

– Det sannolika är att både antikroppar och T-celler spelar roll, säger Magnus Gisslén.

Fakta: T-celler

T-celler är en del av immunförsvaret och en typ av vit blodkropp som är specialiserad på att känna igen virusinfekterade celler.

T-cellen dödar cellen som är infekterad av viruset och på så sätt går virusantalet ner.

Källa: TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.