Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Töllborg har fått nog - lämnar universitetet

Professor Dennis Töllborg har bestämt sig. Han lämnar Göteborgs universitet. - Jag kan inte leva med hyckleriet längre, säger han.
Han är en av GU:s profiler. Erkänt skicklig forskare och ofta anlitad expert för sin kompetens inom rättsområdet. Han är professor vid juridiska institutionen på Handelshögskolan sedan tio år.
Men han är också känd för sin kamp mot åsiktsregistrering och myndighetsmissbruk. Torsten Leander, en snickare som avskedades från sin anställning på Marinmuseet i Karlskrona på grund av uppgifter Säpo hade om honom, fick till slut rätt med hans hjälp. Andra fall har han framgångsrikt drivit ända till Europadomstolen.
Töllborg är en stridbar person. Han skräder sällan orden eller håller inne med vad han tycker. Obekväm tycker en del.
- Juridiska institutionen hade inte sett ut som den gör i dag utan mig, men nu känner jag bara svek. Och det allvariga är att sveket kommer från mina vänner här. De hälsar inte ens längre, säger han.
GU följer pengarna
Anledningen han anger till motsättningarna är hans syn på den utveckling som sker på institutionen och inom hela universitetsvärlden.
- "Follow the money" är det som gäller. Kraven på både studenter och dem som disputerar bli allt lägre. Och allt beror på ett statligt system där bidragen är helt knutna till hur många som godkänns. Det handlar om produktion, men ingen tänker på kvaliteten, säger han.
- Vi utbildar skarpladdade vapen här. Det är människor som får rätten att avgöra andra människors liv. Kan den gamla tanten bo kvar i mögelhuset? Eller ska någon ha ett visst skadestånd? Det är dem jag måste ha i åtanke när jag utbildar.
För egen del håller han alltjämt på Sokrates klassiska bildningsideal. Att universitetet ska vara blinningen som väcker den lata oxe som staten utgör.
- Alla mina doktorer har sedan blivit professorer. Men nu heter det ofta "bråka inte nu" när man tycker att en avhandling inte håller måttet.
"Den fria forskningen hotad"
Även när det gäller forskningen tycker han begrepet "follow the money" är giltigt. Och att statsmakten i allt högre grad kontrollerar och styr vad det ska forskas om.
- Den fria forskningen är hotad på allvar. Under en period bestäms det att det är miljö och etik som gäller, medan jag samtidigt inte kan få pengar till forskning om till exempel underrättelseverksamhet. Sedan är det något annat.
Töllborg är inte alls lika bekymrad när det gäller näringslivets finansiering av forskningen. Han menar att deras representanter i hög grad insett problemet.
Att Chalmers kan få en massa miljoner till forskning där de själva bestämmer inriktningen, och att det på sikt blir högre kvalitet på det sättet. Även om ren uppdragsforskning förekommer.
- Enda sättet att stå emot statens styrning är att vi bygger upp en så hög kvalitet, att man inte kan vara utan oss. Men i stället sysslar vi med att bygga varumärken och ta fram pins.
Han jämför med stora universitet i USA, som Harvard och Yale, som är så självständiga att de kan säga "fuck Bush" om de så önskar.
Vad han ska syssla med i stället kan han inte säga, men han säger att han bland annat fått erbjudanden från utlandet.
Om du skulle erbjudas ett attraktivt jobb på något annat ställe inom universitetet, vad säger du då?
- Det finns de som sagt att jag är för viktig för att lämna universitetet. Men här är det kört, det går inte.
Men han kommer inte att lämna utan saknad
- Jag är nog i hög grad en universitetsmänniska. Jag tycker om att forska och undervisa, och få kvalitet på det. Och jag känner mycket starkt för mina studenter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.