Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tågtrafiken försenas av snö

Snömodden på Göteborgs huvudgator ligger kvar hela eftermiddagen. Plogbilsförarna är hemma och vilar sig inför kvällen. Men Vägverket tandemplogar just nu de stora lederna runt om Göteborg.
- Nu gäller det att få bort modden och att köra plogbilarna två och två är det mest effektiva vi kan göra, säger Lena Petersson vid Vägverkets informationscentral i Göteborg.
Gatubolagets 50 plogbilar, som ansvarar för stans genomfartsleder, står dock stilla.
- Förarna har varit i gång sedan tidigt på morgonen och gör nu ett uppehåll tills ikväll. De får inte arbeta hur länge som helst, säger Dan Lundström, vid centrum för Göteborgs gaturenhållning.
Ikväll väntas temperaturen sjunka - något som tilltalar Dan Lundström.
- Det är bra för oss. Snön är rejält uppblandat med salt och kommer inte att frysa. Det hemskaste scenariot är om det blir milt och regn och sedan fryser på. Då får vi ta fram hyvlarna, säger han.
Gatubolagets har dock just nu 300 fordon som röjer snö på smågatorna runt om i Göteborg. Trottoarerna är dock inte Gatubolagets bord utan fastighetsägarnas.
Tågresenärerna från och till Göteborg får räkna med förseningar på upp emot en halvtimma. Banverket har problem med att hålla växlarna fria från snö.
- Men vi ligger på för allt vad tyglarna håller, säger Kerstin Olsson vid Banverket i Göteborg.
Vidare blockeras framkomligheten på sina håll av snödrivor, framförallt i Skaraborg, men även i Trollhättan och Uddevalla.
- När snön är så lätt som nu blir det snabbt snödrivor och på vissa håll i Skaraborg räknar vi med en vind på tio sekundmeter.
E6:an avstängd efter olycka
Tidigt på morgonen försenades pendeltågen av det kraftiga snöfallet och två långtradare störde morgontrafiken på vägen mellan Partille och Landvetter, nordost om Göteborg. Natten till fredagen fick E6:an stängas av i flera timmar sedan två långtradare krockat i det hala väglaget i höjd med Varberg natten till fredagen.
De båda långtradarna kolliderade i södergående riktning och den ena åkte ut på en åker, medan den andra hamnade tvärs över vägen.
Ingen människa skadades i olyckan, men trafiken söderut stoppades helt i tre timmar, medan bärgningen pågick.
- Under natten har det har tidvis varit jättehalt på E6 mellan Falkenberg och Varberg. Och nu hörde jag att det ska komma underkylt regn så vi lär få mycket att göra, säger Andreas Bengtsson, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Halmstad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.