Tågstopp efter larm om brand

Ett fullsatt tåg mellan Alvhem och Lödöse har evakuerats efter rökutveckling från loket. Räddningstjänst är på plats och släckningsarbetet pågår. Två resenärer har körts till sjukhus och två till vårdcentral för kontroll.

ANNONS
|

Larmet kom vid kvart över två på fredagseftermiddagen. Tåget tillhör Tågab och var på väg till Stockholm via Karlstad. Det stannade mellan Alvhem och Lödöse efter rökutveckling från loket.

Räddningstjänsten i Södra Bohuslän kan bekräfta att det rör sig om en brand i loket. De är på plats med tre enheter och håller på med släckningsarbetet. Tåget var fullsatt men inledningsvis behövde det inte evakueras.

– Det vi har gjort är att förflytta personer som var närmast loket till vagnar som ligger längre ifrån, säger Erik Leveau, vid räddningstjänsten i Södra Bohuslän.

Passagerare evakueras

Vid 15.30 skriver polisen på sin hemsida att tåget har evakuerats. Två resenärer har körts till sjukhus och två till vårdcentral för kontroll.

ANNONS

Västtrafik har satt in ersättningsbussar som ska hämta upp de 169 evakuerade passagerarna.

Räddningstjänsten uppger vid 16-tiden att släckningsarbetet fortfarande pågår. Vad som har orsakat branden är oklart, men enligt initiala uppgifter skulle det kunna röra sig om någon typ av elbrand. Polisen har skrivit en anmälan om brand utan misstanke om brott.

Totalt tågstopp

Det är för närvarande stopp i tågtrafiken mellan Älvängen och Vänersborg vilket påverkar flera avgångar. Strax efter klockan 16 fanns ingen prognos för när tågen kan börja rulla igen, uppger Trafikverket.

Västtrafik uppger att de satt in ersättningsbussar på vissa sträckor.

– Vi har fått några inställda delsträckor och även förseningar. Just nu är det åtta avgångar som är drabbade på grund av detta. Vi har information om varje berörd avgång på vår hemsida, säger Tina Zarei på Västtrafiks störningsjour.

Runt 18-tiden var branden släckt.

Ett Västtåg som ska gå från Göteborg till Vänersborg klockan 19, är inställd, och ersätts med buss. SJ regionaltåg på sträckan Göteborg-Öxnered med avfärd är också inställd. Sen är planen att tågen ska gå som vanligt igen på sträckan.

ANNONS