Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Niklas Göransson
Bild: Niklas Göransson

Tågkollision vid Sävenäs station

Vid ett-tiden på natten till lördagen kolliderade ett godståg med ett arbetslok vid Sävenäs station. I nuläget är endast ett spår öppet och tågen kör med reducerad hastighet.
– Ingen person ska ha kommit till skada, säger Johan Ljung, vakthavande befäl i region Väst.

Mitt under den rasande stormen Knud inkom ett larm till räddningstjänsten om att ett godståg och ett arbetslok hade kolliderat vid Sävenäs station.

– Det rör sig om ett godståg som körde på ett arbetsfordon som stod på spåret. Men ingen person ska ha kommit till skada, säger Johan Ljung, vakthavande befäl hos polisen i region Väst.

Räddningstjänsten var på plats under natten och tätade en läcka från ett av tågen.

– Det läckte ut hydraulolja, så vi var kvar på platsen en stund och tätade läckan, säger Sara Rosenquist, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Stockholms-tåg leds om

Enligt Trafikverket så är endast ett spår öppet vid platsen.

– Ett spår är fortfarande fungerande, men med reducerad hastighet. Det innebär att tågtrafiken till och från Stockholm får ledas om över Öxnered, säger Therese Strömberg, presskommunikatör på Trafikverket.

Olyckan ska ha ställt till med en hel del problem vid platsen, bland annat ska två kontaktledningar ha rivits ner och en växel ska vara ur funktion.

Pendeltåg inställda

Enligt Trafikverket kommer man fortsätta att använda endast ett spår förbi platsen dygnet ut, vilket bland annat resulterar i att flera pendeltåg ställs in.

– Man har ställt in några pendeltåg mellan Göteborg och Lerum, säger Thomas Johansson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Det är fortfarande oklart vad som ligger bakom olyckan och hur den inträffade.

– Det är omöjligt att svara på nu, men olyckan kommer utredas, säger Thomas Johansson.

Det finns i nuläget ingen prognos för när trafiken kommer kunna rulla på som vanligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.