Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tåget körde fel - fick köra tillbaka

Tåget var på väg från Göteborg till Uddevalla. Men efter ett tag märkte passagerare att tåget svängde fel och började åka i riktning mot Älvängen. – Ett fel som inträffar väldigt sällan, säger Eva Nordén, presskommunikatör på Trafikverket.

Tåget var ett av Västtrafiks tåg och avgick från Göteborg Centralstation klockan tjugo i nio på torsdagskvällen. Händelsen ska inte ha berott på tågföraren.

– Det verkar ha berott på ett mänskligt fel, eller att det var felprogrammerat, hos trafikledningen på Trafikverket, säger Anders Sandahl, pressinformatör på Västtrafik.

Tåget ska tidigt ha kommit in på fel spår i Göteborg. Då ska tågföraren ha fått byta hytt till andra änden av tåget och sedan köra tillbaka samma väg som man kommit för att komma tillbaka på rätt spår igen.

– Felet upptäcktes omgående och därefter löpte det på som vanligt, säger Eva Nordén på Trafikverket.

Passagerare som GP har pratat med vittnar om att förvirring uppstod bland resenärerna, men att ingen information kom ut i högtalarna kring vad som pågick.

– Det låter olyckligt och det beklagar jag, säger Anders Sandahl på Västtrafik.

Västtågen ägs av Västtrafik men körs av SJ. Anders Sandahl menar ändå att det är Västtrafik som bär ansvaret.

– Det är vårt tåg och våra kunder, säger han.

I detta fall kan han däremot inte svara på ifall den bristande informationen beror på att personalen på tåget inte kommunicerat tillräckligt till resenärerna eller ifall det beror på att de i sin tur inte har fått tillräckligt men information från ledningen.

– Men generellt vill vi att kunderna ska få information även om det inte finns så mycket att berätta. Man vill ju veta att någon jobbar på det, säger Anders Sandahl.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.