Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FRÄTANDE ÄMNE: Tåg spårade ur mitt i Göteborg - flera vagnar med farligt gods har vält

Tåg spårade ur mitt i Göteborg - farligt gods i lasten

Ett tåg spårade ur strax före klockan ett natten mot tisdagen på Sävenäs rangerbangård i Göteborg. Flera vagnar står vid sidan av spåret och minst två av dem innehåller farligt gods.

Räddningstjänsten larmades på tisdagsnatten till Sävenäs Rangerbangård efter att ett tåg lastat med bland annat farligt gods spårade ur och flera vagnar hamnade vid sidan av spåret.

- Det är mer än två vagnar som har spårat ut och två av dem innehåller farligt gods, säger Rolf Kagelind, Larmoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg.

När tåget spårade ur revs även elledningar ner vilket gjorde att de 20 brandmän från tre olika brandstationer som var på platsen inte kunde ta sig fram till vagnarna.

- De har inte vält, men de står och lutar, säger Bengt Andersson LC-ledare på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Vagnarna ska innehålla ett svagt frätande ämne, men de ska inte vara såpass skadade att de sprungit läck.

- De har inte kunnat hitta någon läcka, säger Bengt Andersson.

Stambanan fick under en kort stund helt stängas av för trafik och under natten kunde sedan trafiken släppas på, men med begränsad hastighet.

- Räddningstjänsten ville att vi skulle ha en begränsad hastighet förbi platsen för att inte skapa vibrationer, säger Henrik Flach, regional operativ ledare på Trafikverket.

Strax innan klockan fyra meddelade Trafikverket att tågen förbi olycksplatsen rullade som vanligt.

- Inga persontåg drabbades, utan det rörde sig om godstrafik, säger Henrik Flach.

Det finns ingen prognos för när trafiken på bangården kan upptas. Det finns heller ännu inga rapporter om hur allvarligt rälsen skadats av urspårningen.

Strax efter klockan 03 befann sig en räddningsstyrka kvar på platsen för att bevaka de urspårade vagnarna om en läcka skulle uppstå.

- Läget är statiskt på platsen och man kommer inte att göra något förrän i morgon när det är ljust, säger Bengt Andersson.

Klockan 07 på tisdagsmorgonen lämnade räddningstjänsten över ansvaret till Trafikverket som också uppger att vagnarna inte läckt ut något farligt ämne.

– Vi håller nu på med att lyfta bort vagnarna med hjälp av kranar, säger Agneta Eklund, presskommunikatör på Trafikverket.

Ingen persontrafik påverkas men det gör däremot godstrafiken eftersom bangården inte fungerar som den ska på grund av olyckan. Vad som orsakat urspårningen är ännu oklart.

– Vi ska utreda vad som hänt, säger Agneta Eklund.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.