Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Systembolaget vill ha billigare ölpris.  Bild: Geir Olsen
Systembolaget vill ha billigare ölpris. Bild: Geir Olsen

Systembolaget vill ha billigare ölpris

I framtiden kan öl bli billigare på Systembolaget. I alla fall om det statliga bolaget får som det önskar.
– Våra kunder är något mindre nöjda med öl än med våra andra varugrupper, säger Systembolagets presschef Lennart Agén till Beernews.

Systembolaget vill att ölen ska vara billigare och har därför skickats ut en så kallad lanseringsplan till sina leverantörer. Lanseringsplanen är ett sorts förslags som leverantörerna nu ska gå ge synpunkter på som sedan ska resultera i ett slutgiltigt underlag, skriver Beernews.

– Lanseringsplanen är startskottet för en dialog med våra leverantörer om vad vi tycker saknas på den svenska marknaden. Leverantörerna återkommer nu med synpunkter och förslag till justeringar. Därefter skickar vi ut en offertförfrågan, säger Systembolagets presschef Lennart Agén till Beernews.

Bakgrunden till Systembolagets önskan att sänka priset på ölen handlar att om priset är lägre vid gränshandeln vid Danmark och Tyskland.

– Våra kunder är något mindre nöjda med öl än med våra andra varugrupper och särskilt för ljus lager är priset en viktig faktor för kundnöjdheten. Därför har vi i lanseringsplanen med en ljus lager i lägre prisklass, säger Lennart Agén till Beernews.

I dagsläget kostar det billigaste ölet på Systembolaget 8,40 kronor. Systembolagets förslag på justeringen skulle innebära ett pris på 6,90 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.