Nazister från NMR med sköldar under demonstrationen i centrala Göteborg.
Nazister från NMR med sköldar under demonstrationen i centrala Göteborg. Bild: Adam Ihse

Symbolen tyrrunan hamnar i rättegångens centrum

Nordiska motståndsrörelsens marsch i Göteborg förra hösten slutade på en parkeringsplats utanför Ica Focus i Gårda. Väl där uppstod tumult – nu åtalas 17 nazister.
– De har gått till förenat angrepp mot framförallt polis, säger kammaråklagare Jonas Martinsson.

ANNONS
LocationCentrum||

NMR:s tillståndsgivna demonstration den 30 september förra året föregicks av omfattande debatt och högljudda protester.

Färdvägen ändrades vid ett flertal tillfällen innan kammarrätten till slut slog fast att den skulle starta vid Scandinavium och sluta strax före Gamla Ullevi.

Nazisterna kom dock aldrig till startpunkten, då polisen stoppade dem på Ica Focus parkering efter att NMR försökt avvika från färdvägen och gå mot Korsvägen och den pågående Bokmässan.

Vid parkeringen uppstod tumult och flera NMR-medlemmar har tidigare åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Attackerade polisen

Nu åtalas ytterligare 17 personer kopplade till NMR, varav 16 för hets mot folkgrupp. Kammaråklagare Jonas Martinsson åtalar också nio av de 17 för våldsamt upplopp.

ANNONS

Flera av de åtalade tillhör organisationens toppskikt.

– Vi har ett väldigt omfattande material som vi tittat på och analyserat under lång tid. Jag tycker att vi har tillräckligt för att gå till åtal, säger Martinsson.

Bland annat ska flera NMR-medlemmar, utrustade med hjälmar och sköldar, ha gått till angrepp och tryckt upp journalister mot en polisbuss.

När polisen ingrep ska de ha attackerats med flaggstänger och fått plakat och andra föremål kastade emot sig.

– De har gått till förenat angrepp mot framförallt polis, säger kammaråklagare Jonas Martinsson.

Polis bröt armen

En polis bröt armen i samband med demonstrationen. Enligt polisassistent Stefan Claesson skulle fler ha skadats om de inte burit skyddsutrustning.

Jonas Martinsson säger att personer som agerat ledare för ett våldsamt upplopp kan dömas till fängelse i högst tio år, deltagare riskerar fyra års fängelse.

Straffet för hets mot folkgrupp uppgår till fängelse i högst två år.

Samtliga åtalade nekar till alla anklagelser.

Rubriceringen hets mot folkgrupp är den kring vilken det kommer att uppstå mest diskussion mellan åklagarsidan och försvaret.

Symbol i centrum

I centrum står tolkningen av symbolen tyrrunan.

– I bedömningar som gjorts tidigare, bland annat av justitiekanslern, har man tittat på tyrrunan isolerat. Här gör jag bedömningen att den, tillsammans med flera andra omständigheter, utgör ett moment i hets mot folkgrupp, förklarar Jonas Martinsson.

ANNONS

Advokat Patrik Lindh, som företräder en 24-årig man från Halland, är av motsatt uppfattning.

– Tyrrunan är ingenting som vanligt folk kopplar till nazi-Tyskland och dess rasideologier, inte som till exempel hakkorset. Att sen min klient haft hjälm och sköld, det har berott på att han varit tvungen att skydda sig, säger Patrik Lindh.

Han tillägger:

– Att sedan någon hållit ett tal och någon annan skrikit "Hell seger" innebär ju inte alla de andra gjort det.

Omdiskuterade plakat

Lindh menar vidare att plakaten som pekade ut personer av judisk härkomst som förbrytare och förrädare inte heller har bäring på hans huvudman.

– Nä, han hävdar att han inte alls visste att de avporträtterade var judar, säger advokaten.

Historiskt sett har det varit svårt att få personer fällda för brott som hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp, enligt polisassistent Stefan Claesson.

Att en stor del av bevisningen består av filmat material – många av de poliser som tjänstgjorde under demonstrationen var utrustade med kroppskameror – hoppas han kan ändra på den saken.

Hotade efter marschen

– Vi har ett gediget filmmaterial, från starten i Mölndal där det rustas på med skyddsvästar, hjälmar och sköldar och hela marschen fram till stoppet. Tingsrätten kan följa hela vägen och se hur de har agerat under dagen, säger han.

ANNONS

Polisassistenten berättar också att flera av hans kollegor utsatts för hot efter marschen.

– Jag har kollegor som hängts ut långt över gränsen med anhöriga och liknande. Det är extremt beklagligt, säger Stefan Claesson.

Bakgrund: Samtliga processer

• 17 personer åtalades under torsdagen för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.

• Fem eller sex personer har åtalats eller kommer att åtalas för ohörsamhet mot ordningsmakten.

• En utredning, med misstankar om våld mot tjänsteman, pågår mot en man.

• Simon Engelin, en av de ledande inom NMR i Västsverige, dömdes i våras – mot sitt nekande – till 12.500 i dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten.

• Elva motdemonstranter har dömts för våldsamt upplopp, i huvudsak stenkastning mot poliser i höjd med Lisebergs entré.

• En utredning där 23 anhängare till NMR också anklagades för upploppsbrott lades ner på grund av att det, enligt åklagare, inte gick att identifiera gärningsmännen.

• Även en förundersökning om förtal har avslutats utan resultat.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS