Sahlgrenska Universitetssjukhus har Lex Mariaanmälts efter att en patient fick sin stomipåse inopererad så att tarmarna arbetade baklänges.
Sahlgrenska Universitetssjukhus har Lex Mariaanmälts efter att en patient fick sin stomipåse inopererad så att tarmarna arbetade baklänges. Bild: Jonas Lindstedt

Sydde fel ände av tarmen – sjukhus anmält

Sahlgrenska har Lex Maria-anmälts efter att en patient fick fel ände av tarmen sydd till magsäcken i samband med en komplicerad operation. Något som ledde till en kedjereaktion av problem för patienten.

ANNONS

Det var i november som Sahlgrenska universitetssjukhuset Lex Maria-anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter att en operation på en cancerpatient gick fel, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Det rörde sig om en patient som opererades för grovtarmscancer och enligt anmälan var operationen komplicerad. Kirurgen behövde ta bort både delar av magsäcken bukspottskörteln och man behövde sätta in en stomi för patienten.

Bytte sjukhus

Efteråt drabbades patienten, enligt anmälan, för en utdragen infektion i buken och av att det läckte galla från såret. På grund av det komplicerade efterspelet av operationen fick patienten flyttas till ett annat sjukhus.

Väl där fortsatte patienten att må dåligt och kunde inte komma igång med att äta eller dricka.

ANNONS

Fem veckor efter operationen genomfördes ytterligare en operation för att ta reda på vad som kunde vara fel. Men endast en begränsad del av buken kunde då undersökas för att inte riskera ytterligare skada.

Felvänd

Först efter en utredning som ägde rum flera veckor efteråt konstaterade man att tunntarmen blivit felvänd i den första operationen vilket gjorde att stomipåsen kopplades på åt fel håll. Något som gjorde att tarmen arbetade åt motsatt håll från vad som var tänkt.

Detta ledde till en rad reaktioner som orsakade bland annat leversvikt, läckage från tarmarna och infektioner i buken. Genom ytterligare en operation kunde felet åtgärdas men en Lex Maria upprättades eftersom patienten i fråga dragits med besvären från misstaget över en längre tid.

LÄS MER:Läkare i Göteborg anmäls – refererar till Star Wars

LÄS MER:Hemtjänst agerade inte – boende hittades död efter fyra dagar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS