Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Olof Ohlsson/James Deacon
Bild: Olof Ohlsson/James Deacon

SVT-komiker utsatt för rasistattack i Göteborg

SVT-komikern Evelyn Mok utsattes för ett rasistiskt påhopp i Göteborg. På väg från mataffären förföljdes hon av en man, som även började hosta och skrika ”tjing-tjong”.
– Jag har alltid tänkt att sånt här händer inte i Sverige, säger hon.

På tv har tittarna kunnat se henne i en rad program och filmer, däribland SVT-serien Kurs i självutplåning samt Hollywood-filmen Spider-Man: Far from Home. Göteborgs-komikern Evelyn Mok förknippas vanligtvis med glädje och humor, men när GP når henne har hon en betydligt mer nedstämd ton.

Det var för drygt en vecka sen. Evelyn Mok hade varit och handlat på Lidl och Orienthuset vid Kvillebäcken på Hisingen, när hon passerade en man som såg ut att vänta på någon.

– Jag går förbi honom, och märker efter en stund hur han plötsligt går bakom mig, förföljer mig. Först tänkte jag att jag måste inbilla mig. Men när jag gick tvärs över gatan, märkte jag hur han gick efter mig över gatan, säger Evelyn Mok.

Började hosta och skrika rasistiska ord

När Evelyn Mok svängde in på nya gator, fortsatte mannen att gå efter henne i allt raskare takt. När han förstod att hon märkt att han följde efter, ökade han takten. När mannen bara var meter ifrån henne, strax bakom hennes rygg, började han hosta demonstrativt och högt, samtidigt som han skrek ”tjing-tjong” och sjöng nonsens-ord som vanligtvis förknippas med asiatiska stereotyper.

– Det var då det blev riktigt obehagligt. Vi var mitt på en väg och det var folk runt omkring oss. Man insåg att den här killen kommer inte sluta förrän han kommer ifatt mig. Han har gått efter mig i tre, fyra minuter. Vad ska han göra när jag kommit hela vägen hem?

Evelyn Mok har jobbat som komiker i många år. Händelsen i Göteborg har dock skakat om henne, säger hon. Bild: Linn Bergbrant
Evelyn Mok har jobbat som komiker i många år. Händelsen i Göteborg har dock skakat om henne, säger hon. Bild: Linn Bergbrant

I ett sista försök att bli av med sin förföljare flydde Evelyn Mok in i en närliggande godisbutik. Först då stannade mannen, vände sig om och sprang därifrån. På vägen bort knuffade han sig förbi andra fotgängare.

– Det var då insikten kom. Chocken och rädslan. Hjälplösheten. Den här mannen hade ett mål – och det var jag.

– Sen kommer alla andra känslor. Kommer någon tro mig? Är jag överkänslig? Grejen är att som asiat så har man fått höra sådana här glåpord hela livet. Sett sketchen med två koreanska päron, Anders Lundin i rishatt. ’Kan du inte ta ett skämt?’ Man är så van att man knappt reagerar längre. Men när vi nu ser i världen hur det har eskalerat något ohyggligt under pandemin och blivit våldsamt, då känns det annorlunda. Det är våld på riktigt mot oss nu.

Efter händelsen valde Evelyn Mok att gå ut med en video till sina följare på Instagram. I videon, döpt till ”message for asians in Sweden”, varnar hon andra asiater i Sverige och uppmanar dem att vara försiktiga.

– Jag kände att jag måste göra det efter allt som hänt i Storbritannien och USA. Det är samtidigt ett väldigt tråkigt uppvaknande att inse att det på något sätt tagit sig även hit. Många av mina följare i Sverige har hört av sig och vittnat om liknande saker även här. Det här händer nu.

Dramatisk ökning av hatbrott mot asiater

Sedan corona-pandemin bröt ut har allt fler personer med asiatiskt ursprung i västvärlden vittnat om hur våld, trakasserier och hatbrott ökat kraftigt.

I USA har experter larmat för en explosion av hatbrott mot personer med sydöst- och östasiatiskt ursprung – närmare 3 800 fall det senaste året enligt organisationen Stop AAPI-Hate.

I sociala medier har även filmade attacker mot asiater börjat få stor spridning internationellt. Bland de mer uppmärksammade händelserna är en video på en 65-årig kvinna som häromveckan, mitt på en trottoar i USA, plötsligt blev nedsparkad av en man som enligt polisen skrek rasistiska slagord medan han fortsatte sparka kvinnan som låg på marken.

Den uppmärksammade händelsen fångades på film i New York, som haft den största ökningen av hatbrott mot just asiater i USA sedan pandemin började. På Twitter publicerar New York-polisens hatbrottsgrupp regelbundet videos och bilder där man informerar allmänheten om hatbrott – de senaste veckorna har majoriteten av hatbrotten varit riktade mot just personer med asiatiskt ursprung.

Även i Sverige och Göteborg vittnar asiater om hur hatet mot dem har ökat i samband med pandemin.

LÄS MER: Ökad rasism mot asiater efter nya coronaviruset

LÄS MER: Ung man erkänner Atlantamassaker

Önskar att fler säger ifrån

Komikern Evelyn Mok polisanmälde händelsen vid Kvillebäcken. Men för några dagar sen kom beskedet – förundersökningen hade lagts ner.

Som komiker har hon känt sig kluven till att dela med sig av historien – hon säger att hon vägrar låta rädsla diktera hennes liv. Samtidigt känner hon ett ansvar att berätta.

– Det kanske är lite typiskt svenskt att tänka, det angår inte mig, jag vill inte komma till skada. Men utsätts man för något sånt här känner man sig helt hjälplös. Att någon då bara kan komma in och erbjuda hjälp – det hade gjort all skillnad i världen, säger Evelyn Mok.

Hon hoppas också att folk ska få upp ögonen för rasismen som ökat i skuggan av pandemin.

– Jag vill få folk att förstå att detta inte bara är något som sker på tv utomlands – det händer även svensk-asiater. Jag hoppas att vi kan få igång en diskussion om rasismen i Sverige. Vi pratar alldeles för lite om det.

Bild: James Deacon
Bild: James Deacon

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.