Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sviket vallöfte om bostäder

1000 lägenheter ska vikas för göteborgare under mellan 18 och 29 år. Ett vallöfte infrias, menar politikerna. Men halva löftet återstår, anser nätverket jagvillhabostad.nu och efterlyser fler nybyggen.
På måndagsförmiddagen presenterade kommunen sin satsning på bostäder för personer under 30 år: Ungahem. Den drivs av den kommunala Framtidenkoncernen i samarbete med privata fastighetsbolag.
Staden öronmärker lägenheter för göteborgare mellan 18 och 29 år. Bostäderna söks via Boplats.se. Kriteriet är att man inte studerar på högskola eller universitet. Den som söker ungdomslägenheterna får heller inte ha ett förstahandskontrakt sedan tidigare.
Ungahems bostäder märks "u" på Boplats.
Kommunalrådet med ansvar för byggfrågor, Owe Nilsson (s), erkände under dagens presskonferens att bostadsbristen bland unga göteborgare är ett stort problem. Han ser Ungahem som en del av vallöftet från 2006: att 1000 nya bostäder ska byggas för unga.
- Det kommer att underlätta en del för den här gruppen och det blir lite lite lättare att hitta bostad, sade han.
Men inte alla lägenheter blir nybyggda. Omkring hälften av dem kommer från det befintliga bostadsbeståndet.
- Jag tror inte att ungdomarna bryr sig om det är en gammal eller ny lägenhet man flyttar in i, sade Owe Nilsson.
Omkring 15 000 personer stämmer in på kriterierna för ungdomslägenheter inskrivna på Boplats, enligt Carin Malmberg, projektledare för Ungahem.
Kritiken mot satsningen är omedelbar. Tobias Olsson, verksamhetschef för nätverket jagvillhabostad.nu, stod utanför Boplats kontor på Kungsportsplatsen i dag:
- Vad vi är kritiska till är att det i valplattformen 2006 står att 1000 nya lägenheter ska byggas. Det handlar om att tillföra lägenheter till marknaden. Att bygga nytt är det enda sättet. Eller att få folk att flytta från Göteborg, men det tror jag inte att politikerna vill.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.