Sveriges snyggaste ljusskylt ska koras – Liseberg i toppstrid

Ett fik i Visby, ett hotell i Mariestad och Lisebergs Kristallsalong i Göteborg är med i slutstriden när Sveriges vackraste ljusskult ska röstas fram.

ANNONS
|

Omröstningen om Sveriges vackraste ljusskylt pågår till och med 14 december på föreningen Renoveringsraseriets konton på Instagram och Facebook.

Folk från norr till söder har själva fått nominera snygga neon- och ljusskyltar genom att skicka in bilder med motiveringar till juryn, som valt ut tio finalister.

Gustav Bergström.
Gustav Bergström. Bild: Privat

– Det var ganska svårt, vi ville gärna ha en bra geografisk spridning också. Jag blev förvånad att det kom in så pass många, säger Gustav Bergström, som tillsammans med Alfred Skogsberg driver föreningen.

Vad kännetecknar en vacker ljusskylt?

– Att det är en skylt som fångar ögat och är snygg. Typografin skiljer sig ganska mycket beroende på tidsperiod, det är kul när man ser vilken period de kommer ifrån.

ANNONS

Att man blandar skrivstil och raka bokstäver och att det är mycket färgglatt säger till exempel mycket om 50-talet, när neonskyltarna slog igenom och framtidstron var stark. Flertalet skyltar som är med i finalen är från just 50- och 60-talet.

Vinst: En bok om neonskyltar

En göteborgsk finalist finns i startfältet: Neonskylten till Kristallsalongen på Liseberg.

”Den är ett av landets få neonkonstverk som samtidigt som den på ett fyndigt sätt gör reklam för Kristallsalongen med sitt öga sprider ett färgsprakande stämningsfullt skimmer över sin del av Liseberg” skriver Ola Sandberg som nominerat den.

Om Kristallsalongens skylt vinner omröstningen är det han som får förstapriset: Ett exemplar av boken ”Neon: eldskrift i natten” av Thomas Eriksson.

Renoveringsraseriet har tidigare anordnat omröstningar om vackra balkonger och portar. Tävlingarna är ett sätt för föreningen att sprida sitt budskap om att vi ska vårda de byggnader vi har, renovera med eftertanke och dra ner på rivandet.

– Det handlar dels om att inte utarma vårt kulturarv, dels av klimatskäl, det är ett otroligt slit och släng i dag, det är inte hållbart, säger Gustav Bergström.

Finalisterna i Sveriges vackraste ljusskylt

1. Löfbergs lila, Karlstad.

2. Liseberg, Göteborg,

3. Pontus Eriksson, Östersund.

4. Asplunds, Lidköping.

5. Holgers konditori, Säffle.

6. Konditori Fågelsången, Uppsala.

7. Visir Bio, Leksand.

8. Nordströms trä, Liljeholmen,

9. Konditori Norrgatt, Visby,

10. Hotel Wictoria, Mariestad

LÄS MER:Skräckfilmen ”Karusell” spelas in på Liseberg – parken satsar sex miljoner

LÄS MER:Här öppnar Jul på Liseberg och nya satsningen Tomtebyn

LÄS MER:Vintageparet Ingemar och Ann-Marie lever för anjovis och tweed

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS