Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Sveriges mest kränkte man" gör ny snösnopp

Historierna om snösnoppar tycks inte ta slut. Nu har göteborgaren Michael Garderud - kallad Sveriges mest kränkte man - bidragit med en ny kreation.

Den första snösnoppen, som GP tidigare skrivit om, ogillades av kommunen, suddades ut och blev en nyhet som spreds över världen. Suddaren Emilian Sava ångrade sitt tilltag och gjorde en ny gigantisk snösnopp.

Michael Garderud engagerade sig i diskussionen och kände sig inte helt nöjd över att den första snösnoppen - den i Vallgraven - inte blev återställd, varför han tog saken i egna händer.

- Tänkte att det var på sin plats med en ny skapelse som folk kan se när de går förbi. Men den skulle ha lite mer finess, färg och funktionalitet.

Projektet drog igång och någon dag senare stod idén klar: Avbilda manligt och kvinnligt könsorgan, fylla konturerna med miljövänlig sprejfärg och dekorera med fågelfrön.

Efter en natts förberedelser drog han tidig söndagsmorgon ut med den inhyrda kranbilen och genomförde installationen. Vad kommunen ska tycka? De kommer nog gilla den, menar han.

– Tror att killen inom kommunen som hade önskemål om en snippa, kommer gilla denna installation.

Projektet har kostat några tusen och trots sponsring från butiker har Michael Garderud ändå fått ta pengar ur egen ficka. Men det är det värt, hävdar han.

– Jag gör det för konstens skull. Man måste ju försöka offra sig lite grann.

Vad vill du uppnå?

– Det är en snygg installation, en kulturgrej. Sedan är det även ett inslag i den diskussion som handlar om att konst ska kunna utövas på allmän plats bland folk och inte bara finnas på avgränsade platser såsom ett galleri.

Hur tror du folk reagerar?

– Vet faktiskt inte. Antingen blir det en bra grej eller så tycker man att det har blivit för mycket snopp och snippa helt enkelt. En del folk kommer säkert bli kränkta.

Michael Garderud är långt i från okänd och har under senaste åren förekommit säkert trettiotalet gånger i medier. Ofta har det handlat om något som gjort honom besviken och upprörd, alltifrån "horkarlsmynten" till skyltar som ramlat ner efter oväder.

Du reagerar ofta på olika företeelser i samhället, nu gör du själv en ganska ambitiös snösnopp...

– Ja "den kränkte mannen kränker andra", säger han lite ironiskt och fortsätter:

– Nä, men jag har ju blivit kallad ett och annat i media. Vissa tycker jag lägger mig i för mycket. Men jag försöker påverka, man ska säga till när det behövs.

Du har kallats "Sveriges mest kränkte man", vad tycker du om det?

– Helt okej så länge man inte får hotbrev som jag fick i början. Folk skulle komma och "fixa mig". Det var lite otäckt.

Michael Garderud berättar att han gärna vill påverka folk att själva våga säga ifrån när det behövs i stället för att knyta näven i fickan.

– Lite civilkurage tycker jag fler borde ha.

När du reagerar, vad är det då som fått dig att gå igång?

– Det är väl något som intresserar en just då och vid det tillfället. Kanske inte något man känner för direkt men så sitter man och funderar och kanske tänker att man ska försöka sig på den grejen. Det kan vara slumpmässigt.

– Jag går inte på varenda grej jag ser. Man måste ha lite magkänsla ibland, säger Michael Garderud.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.