1/4

Sveriges första surrogatagentur polisanmäld

Nyligen blev Sveriges första surrogatagentur polisanmäld av Sveriges kvinnolobby som anser att de sysslar med människohandel. Den internationella debatten ser annorlunda ut. – Det är bara i Skandinavien som feminister för denna typ av diskussion, säger Sam Everingham, surrogatförespråkare från Australien.

Som GP tidigare berättat väljer flera svenskar varje år att skaffa barn via surrogatarrangemang utomlands. I oktober förra året slog Tammuz Nordic, Nordens första surrogatagentur, upp portarna i Stockholm. 
– Sedan vi startade har flera hundra nyfikna par och ensamstående hört av sig. Just nu arbetar vi med ett fyrtiotal blivande föräldrar i Norden som har startat en process, säger Eduardo Afonso, vd för företaget.

Kan ni garantera att surrogatmödrarna ni samarbetar med gör det av fri vilja?
– Det är inte vi i Sverige som bestämmer vilka kvinnor som kvalificerar sig till att bli surrogatmödrar. Det görs av kliniker och surrogatförmedlingar utomlands. Innan en kvinna kan bli surrogat görs ett antal psykologiska utvärderingar och tester utifrån respektive lands lagstifting. Ingen surrogatmoder ska på något sätt göra det på grund av påtryckningar.

LÄS ÄVEN: De skaffade barn via surrogatarrangemang utomlands

Kan kosta miljoner

Att få barn via Tammuz kan kosta upp till 1,5 miljoner kronor. Hur mycket agenturen tjänar per surrogatarrangemang vill Eduardo Alfonso inte gå in på.
Surrogatagenturens arbete har inte bara mött positiv respons. Nyligen valde Sveriges kvinnolobby, tillsammans med Kvinnliga läkares förening, att polisanmäla förmedlingen.

– Vi tycker inte att den här typen av verksamhet ska ha näringstillstånd. Det de sysslar med är handel med kvinnors kroppar och barn. Vi är emot all form av surrogatmödraskap. Det finns alldeles för stora risker att kvinnor och barn ska fara illa, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby.

Sveriges Kvinnolobby hoppas att deras anmälan ska leda till en prövning av lagstiftningen. 
– Det är dags att ta fram en lag som reglerar det här, säger Clara Berglund.

Eduardo Afonso slår dock ifrån sig av kritiken.
– De spelar på folks okunskap och hänvisar till saker som inte vi befattar oss med, säger han.

Bara i Skandinavien

För att ta reda på hur debatten om surrogatmödraskap ser ut globalt har GP varit i kontakt med det australienska företaget Families through surrogacy, som bland annat arbetar internationellt med matchning och information i samband med surrogatarrangemang.
– Det är bara i Skandinavien som feminister för denna typ av diskussion. Kunskapen om surrogatmödraskap är väldigt dålig hos er. I andra länder har man redan haft den här debatten, säger Sam Everingham, företagets grundare.

Han fortsätter:
– De debattörer i Sverige som är emot surrogatmödraskap förstår inte att det finns kvinnor som tycker om att bära ett barn och känner en stolthet över att kunna hjälpa ett barnlöst par att få bli föräldrar. Vad är det för fel med det? Det är orättvist och elakt att säga att de gör något dåligt.

LÄS ÄVEN: Politiker oeniga om surrogatmödraskap

Tillåtet i delar av Australien

I delar av Australien är altruistiskt, alltså icke kommersiellt, surrogatmödraskap tillåtet sedan cirka 20 år tillbaka, berättar Sam Everingham. Enligt honom gör dessa bestämmelser att många australienska blivande föräldrar väljer att göra surrogatarrangemang i andra länder där kvinnorna får betalt.
– Här handlar diskussionen mer om att de kvinnor som är surrogatmödrar borde få betalt för de uppoffringar de gör. Många av oss anser att det är mer exploatering av kvinnokroppen att inte kompensera surrogatmödrar för förlorad arbetsinkomst. 

Anser du att det är en mänsklig rättighet att få barn?
– Det är en svår fråga. Jag ser det inte som en rättighet, men för många är det en dröm som de är villiga att offra väldigt mycket för.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.