Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sveriges bästa minne är världens bästa

I helgen är det SM i minne. Kan du alla dina kollegors namn?

Yanjaa Altansuh kan på 15 minuter memorera 187 stycken ansikten med namn, det är världsrekord. Har du problem med att komma ihåg din bankkod? Jonas von Essen kan memorera 380 upplästa ental, på sex minuter. De utgör ena halvan av det svenska landslaget, världsmästare inom minnessporten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vem som helst kan bli bra på att minnas. Det menar Jonas von Essen, 24, regerande VM- och SM-mästare, som började träna minnestekniker för bara tre år sedan.

– Det vanligaste inom minneskretsar är att man omvandlar det man vill minnas till några slags lustiga bilder och historier, som man kan minnas lättare.

Tävlingen hålls för första gången i Stockholm, den har tidigare arrangerats i Göteborg. Deltagarna tävlar i olika grenar med moment som att memorera en kortlek på kortast möjliga tid eller att minnas så många namn som möjligt på fem minuter.

Jonas von Essen är för första gången på tre år orolig för att bli av med sin SM-titel. Hans farligaste konkurrenter är de två landslagskollegorna, Yanjaa Altansuh och Marwin Wallonius.

– Det är jätteroligt att trots att vi är så få som tävlar i Sverige så har vi tre stycken av de absolut bästa i hela världen. Man kan bli världsmästare och ändå förlora SM.

Hur går en minnestävling till och hur lär man sig? Kolla in minnesmästarnas väg till VM-guldet i Kina förra året i filmen ovan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.