Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Sveriges äldsta kinakrog stänger

Turerna har varit många kring Kinesiska murens vara, men nu står det slutligen klart att Sveriges äldsta kinarestaurang kommer stänga. Stammisarna sörjer nu den gamla klassikern.

– Det är alltid tråkigt när ens lunchställe stänger. Jag fick reda på det precis när jag var och käkade, säger Mikael Sivrup.

Kinesiska muren slog upp portarna i Göteborg 1959 och blev då en av Sveriges första kinarestauranger. Affärsidén var billig, mycket och god mat. Ett koncept som blivit tradition bland de flesta kinarestauranger som öppnat därefter i landet. Men nu är det mindre än tre veckor kvar innan denna institution går ur tiden.

– Ja, det stämmer att vi kommer stänga vår restaurang. Hyresvärden vill att alla gamla företag ska bytas ut i huset. Det blir en stor renovering och sedan ska de bygga nytt. Därför måste vi flytta på oss. Och vi får inte komma tillbaka, berättar Jianwei Lin som jobbar på Kinesiska muren.

Framtiden har varit oviss under en längre tid för restaurangen. Redan 2010 räddades huset undan rivning av byggnadsnämnden och sedan dess har processen vacklat fram och tillbaka. Men nu står det klart att Kinesiska muren flyttar ut 30 juni.

LÄS OCKSÅ: Kinesiska muren-husets framtid ännu oviss

– Många tycker att det är tråkigt att vi ska stänga. Hyresvärden borde bygga liknande lokaler men det är svårt att hitta liknande lokaler. Vi har alltid funnits vid Skeppsbron så det vore konstigt att flytta, menar Jianwei Lin.

Kommer ni öppna nån annanstans?

– Nej, vi kommer upphöra att finnas, säger Jianwei Lin.

Det är kommunfullmäktige i Göteborgs stad som beslutat att byggnaden ska stå kvar och att kommunägda Higab ska förvärva och äga byggnaden. De förtroendevalda politikarna har även gett ramarna för hur fastigheten ska användas.

– Utifrån de givna förutsättningarna, detaljplan, ekonomi och kommunfullmäktiges ambition håller vi nu på att ta fram ett koncept för vilka verksamheter som kan rymmas i byggnaden. Det som händer i det närmaste är att byggnaden ska grundförstärkas. Tak och ytterfasad ska ses över. Då grundförstärkningen sker kan det inte bedrivas någon verksamhet i huset, menar Higabs affärsområdeschef Johan Carlsson. 

Mikael Sivrup känner sig uppgiven. Mycket bra går ur tiden, menar han.

– Helt plötsligt ska den försvinna fast den är så gammal och alla vet var den är, man har ju käkat där sen 80-talet. Jag jobbade nere i fiskehamnen och det såg förvisso inte ut som det gör nu men det var samma lokaler. Det är tråkigt när saker försvinner, man har ju sina favoriter och det känns som att mycket bra dör ut nu, säger Mikael Sivrup.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.