Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När Gulli Bergendal fyllde 105 år 2009 var GP på besök. Bilden är från det tillfället.

Sveriges äldsta har avlidit

Gulli Bergendal från Göteborg, den äldsta svenskfödda personen i landet, har avlidit. Strax före jul fyllde hon 110 år.

Gulli Maria Bergendal somnade in lugnt och stilla förra tisdagen, den 3 februari.

Hon föddes den 10 december 1904. Under sitt långa liv hann hon uppleva bland annat två världskrig och som 17-åring införandet av kvinnlig rösträtt, 1921.

110-årsdagen firades med kaffe, tårta och sång på Vegahemmet i Göteborg. Det var där hon levde sina sista år.

Under kalaset uppvaktades hon av bland andra kommunalrådet Anneli Hulthén. Och självaste konungen skickade ett handskrivet telegram.

- Tack, tack så mycket, sade Gulli Bergendal när hon möttes av hurrarop och sång.

Epitetet "Den äldsta svenskfödda personen i landet" tas nu, enligt Business Check, över av en 109-årig kvinna i Emmaboda i Småland. Hon är exakt ett år och 20 dagar yngre än Gulli Bergendal.

- Det kan finnas äldre personer i Sverige. Då handlar det om utrikes födda och deras födelsedata är inte verifierade, säger Inge Göransson, som arbetar med befolkningsstatistik på SCB i Örebro.

Vid valet i höstas mötte GP Gulli Bergendal när hon på Vegahemmet avgav sin röst. Läs artikeln här: Sveriges äldsta Gulli, 109, har röstat

Iklädd en röd kofta och med rosa lack på naglarna fick Gulli Bergendal hjälp ner till röstlokalen på hemmets i bottenplan av sin systerson med hustru – Gunnar och Inger Haedge.

Gulli var pigg när hon bläddrade bland valsedlarna och hon var säker på sitt val.

- Jag röstar på högern, det har jag gjort hela livet. Det är viktigt att rösta, det tycker jag. Man ska göra sin plikt, det är feghet att inte rösta. Men jag följer inte med diskussionen och debatten egentligen, det gör jag inte, sade hon till GP:s reporter Hanna Tornbrant.

Gulli Bergendal föddes i hemmet på Landsvägsgatan i gränslandet mellan Haga och det som numera kallas Linnéstaden. Hennes pappa var grosshandlare. Hon var yngst av fyra syskon: systrarna Anna-Lisa och Karin samt brodern Sixten.

Gulli gick i Victoriaskolan på Linnégatan, Hagaskolan och Annedalsskolan.

Via en bekant fick hon jobb på hypoteksföreningens bank, en plats hon skulle behålla ända till pensioneringen.

Hon bodde var hemma tills hon var 102 år gammal.

När hon fyllde 105 år 2009 var GP på besök och då berättade hon om minnesbilderna från både första och andra världskriget.

- Jag minns när kriget började. Vi hyrde ute på Näset och kom från badet när kyrkklockorna plötsligt började ringa. Varför ringer klockorna nu, sa vi oroligt. Kriget har brutit ut, kriget har brutit ut, ropade folk.

Andra världskriget mindes hon då som en mörk och orolig tid.

- Vi var på semester vid Hallandskusten när ett stort sjöslag utspelades. Vi hörde bombkrevaderna och många miste sina kära på sjön.

Begravningsakten äger rum den 26 februari.

Läs också: Medellivslängden stiger kraftigt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.