Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges äldsta Gulli, 109, har röstat

Hon var 17 år 1921 när kvinnor i Sverige fick rösta för första gången. I går röstade Gulli Bergendahl, 109 år, på Vegahemmet i Göteborg.

Gulli Bergendahl har rosa nagellack och röd kofta. Hon får hjälp ner till röstlokalen i bottenplanet på Vegahemmet i Linnéstaden av sin systerson med hustru – Gunnar och Inger Haedge.

Hon är pigg i dag, det glimtar till i ögonen när hon pratar och när det ska väljas bland valsedlarna är hon säker på sitt val.

- Jag röstar på högern.

Valsedlar plockas med in bakom valbåset och därefter rullar Gulli fram till röstförrättaren som ber om ID-kort.

Gulli Bergendahl, som i december fyller 110 år, har röstat i hela sitt liv, även om hon har lite svårt att komma ihåg alla gånger.

- Det är viktigt att rösta, det tycker jag. Man ska göra sin plikt. Men jag följer inte med diskussionen och debatten egentligen, det gör jag inte.

Vad säger du till dem som väljer att inte rösta?

– Det är feghet att inte rösta.

Gulli Bergendahl berättar att hon röstat på "högern" hela livet.

– Pappa var grosshandlare, det var så det var. Men vi pratade inte så mycket politik i familjen.

Gulli Bergendahl föddes hemma på Landsvägsgatan i Linné den 10 december 1904. Hon var yngst av fyra syskon: systrarna Anna-Lisa och Karin samt brodern Sixten. Gulli gick i Victoriaskolan på Linnégatan, Hagaskolan och Annedalsskolan. Via en bekant fick hon jobb på hypoteksföreningens bank, en plats hon skulle behålla ända till pensioneringen.

Gulli Bergendal klarade sig hemma tills hon var 102. När hon fyllde 105 år 2009 var GP på besök och då berättade hon om minnesbilderna från både första och andra världskriget.

– Jag minns när kriget började. Vi hyrde ute på Näset och kom från badet när kyrkklockorna plötsligt började ringa. Varför ringer klockorna nu, sa vi oroligt. Kriget har brutit ut, kriget har brutit ut, ropade folk.

Andra världskriget minns hon som en mörk och orolig tid.

– Vi var på semester vid Hallandskusten när ett stort sjöslag utspelades. Vi hörde bombkrevaderna och många miste sina kära på sjön.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.