Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/49

Sverige förenades i tyst minut för offren

Vid klockan 12 stannade Sverige för att hedra offren i det misstänkta terrordådet. Regeringen utlyste en nationell tyst minut. Stefan Löfven var på plats, liksom hela kungafamiljen.

Klockan tolv på måndagen hedrades offren efter fredagens lastbilsdåd, runt om i Sverige. Sveriges statsminister Stefan Löfven utlyst en nationell tyst minut. 

Stockholmare samlades vid Stadshusparken. Såväl kungaparet som statsministern var på plats vid ceremonin. Många samlades även vid Sergels torg, intill Åhléns där skräckfärden fick sitt slut. GPTV sände live och träffade i slutet av sändingen en av poliserna som var först på plats efter det misstänkta terrordådet:

Det var strax före klockan 15 på fredagen som den fruktansvärda attacken slog till mot Stockholm. En lastbil körde rakt in i folkmyllret på Drottninggatan i centrala Stockholm. Chauffören fortsatte framåt i allt högre fart och mejade ner alla som inte hann undan innan han slutligen kraschade in i entrén på Åhléns varuhus. 

– Sverige har blivit attackerat, sa Sveriges statsminister Stefan Löfven kort efter attacken. 

Fyra döda

Fyra människor har bekräftats döda efter terrorattacken i centrala Stockholm. Det rör sig om två svenska, en brittisk och en belgisk medborgare. 

LÄS MER: Brandman: Mirakel att inte fler dog

Förutom de fyra omkomna skadades också 15 personer. På söndagskvällen meddelade Stockholms läns landsting att läget har förbättrats för två av de svårast skadade. Nio personer vårdas fortfarande på sjukhus efter dådet. Två är fortfarande allvarligt skadade och vårdas på intensivvårdsavdelning, sju är lindrigt skadade. 

I Stockholm arrangeras en ceremoni vid Stadshusparken, där bland annat statsminister Stefan Löfven deltar. Efter den tysta minuten hissas regeringskansliets flagga i topp igen efter att ha vajat på halv stång. 

Spårvagnarna stannar

I Göteborg samlas politiker och stadens tjänstemän utanför rådhuset tillsammans under den tysta minuten. Också kommunens andra verksamheter lägger ner arbetet klockan 12.00 till 12.01 och spårvagnar och bussar står stilla i sextio sekunder.  

För de göteborgare som vill hedra offren finns också en kondoleansbok i Rådhuset. Fram till den 13 april går det också att lämna kondoleanser på stadens hemsida. 

LÄS MER: Främlingar krokade arm och hedrade offren

I går samlades tiotusentals personer på Sergels torg i Stockholm för att hedra offren i det misstänkta terrordådet. Runt om på torget krokade främlingar arm med varandra. De kramades och polisernas uniformer och bilar fylldes med blommor. Flera artister spelade till offrens minne, bland annat Miriam Bryant. 

– Vi låter aldrig ondskan besegra eller förändra oss. Jag vägrar att acceptera ett mer stängt och intolerant samhälle. Det är inte vad som gör oss till ett fantastiskt folk, sa Damon Rasti, en av arrangörerna. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.