Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

USA och då särskilt New York är populära resmål bland svenskarna. På onsdagen hade 1 050 personer bekräftats bära på smittan covid-19. Bild: Marianne Lövland
USA och då särskilt New York är populära resmål bland svenskarna. På onsdagen hade 1 050 personer bekräftats bära på smittan covid-19. Bild: Marianne Lövland

Svenskarnas favoritresmål "nästa stora smitthärd"

När det gäller resor utanför Europa är New York svenskarnas absoluta favorit. I delstaten råder just nu undantagstillstånd till följd av covid-19 och lokal media rapporterar om stängda skolor och tomma tunnelbanestationer.
– I hela turistindustrin jobbar det smittade människor, så dit ska man absolut inte åka, säger professor Agnes Wold.

Resemagasinet Vagabond och försäkringsbolaget Europeiska ERV har i tio års tid kartlagt svenskarnas resemönster. Årets barometer visar att USA åter igen är det populäraste resmålet utanför Europa. 2018 gjorde svenskarna cirka 346 000 resor till det stora landet i väst.

– Man kunde se en viss Trumpeffekt, en liten men tydlig nedgång direkt efter han valdes, men den verkar ha avtagit, säger Per J Andersson, redaktör på Vagabond.

På onsdagen hade 1 050 personer bekräftats sjuka i det nya coronaviruset i USA. Precis som i Sverige hade de första fallen kopplingar till utlandsresor, men nu finns viruset över större delen landet, med en majoritet av de upptäckta fallen i staterna Washington, Kalifornien och New York.

Inte råd att vara hemma

Professor Agnes Wold är överläkare och chef på avdelningen för infektionssjukdomar vid Institutionen för biomedicin på Göteborgs universitet. Hon har tidigare höjt ett varningens finger för vad som kommer hända när svenskar kommer hem från resor i USA – ett land hon kallat "nästa stora smitthärd".

LÄS MER: Agnes Wold: Nästa våg blir när smittade kommer hem från USA

Agnes Wold avråder bestämt från resor generellt. Bild: Thomas Johansson/TT
Agnes Wold avråder bestämt från resor generellt. Bild: Thomas Johansson/TT

– Folk som jobbar inom service där har inte råd att vara hemma. Sjukförsäkring har bara fina människor, säger Agnes Wold.

– I hela turistindustrin jobbar det smittade människor, så dit ska man absolut inte åka, sa hon senare i SVT:s specialprogram om coronaviruset.

Staden New York är det resmål i USA som är populärast bland svenskar, följt av Florida, uppger Per J Andersson på Vagabond. Enligt Omni har knappt 40 personer i "The big apple" konstaterats smittade av covid-19. En av dem är en man i 30-årsåldern som kör för Uber.

New Yorks halvmaraton har ställts in och det finns diskussioner om att ställa in det offentliga Saint Patricks day-firandet.

Stadens borgmästare avråder också från att åka med allt för knökade tunnelbanevagnar.

Lokaler håller stängt

30-årige göteborgaren William bor i New York sedan sju år tillbaka. Han har hört att tunnelbaneåkandet gått ner på grund av virusutbrottet men märker själv ingen större skillnad.

– Allt är helt normalt än så länge. Jag känner tre personer som är anställda på större företag som jobbar hemifrån. Och jag har åkt med två Uberchaufförer som bar munskydd, berättar han.

I söndags utlyste delstaten New York undantagstillstånd på grund av viruset. Enligt de senaste siffrorna från Johns Hopkins University är 186 personer där smittade av covid-19.

På tisdagen rapporterar New York Times att den lilla staden New Rochelle, strax norr om New York, är utbrottets epicentrum i delstaten. Nationalgardet har skickats dit, bland annat för att dela ut mat, samtidigt som skolor och religiösa samlingslokaler håller stängt.

På tisdagen rapporterades också om det första dödsfallet i delstaten till följd av viruset, en 89-årig man i New Jersey. 23 personer har också dött i Washington, två i Kalifornien, två i Florida och en i South Dakota, enligt siffror från Johns Hopkins University på onsdagseftermiddagen.

LÄS MER: Corona stoppar Schwarzenegger-publiken

Fakta: Avrådan

Utrikesdepartementet avråder i dagsläget inte från resor till USA.

"UD:s avrådan grundar sig på en helhetsbedömning av ett lands, eller delar av ett lands, säkerhetsläge utifrån ett antal kriterier", skriver myndigheten på sin hemsida.

Däremot har de ett antal generella råd:

• Se över din försäkring

• Håll kontakten med din researrangör eller flygbolag

• Ta del av information från Folkhälsomyndigheten

• Ladda ner appen UD Resklar och följ ambassadens reseinformation

• Skriv upp dig på svensklistan

• Följ lokala myndigheters anvisningar

LÄS MER: Efter corona – USA sänker räntan i krisåtgärd

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.