Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Svenska kyrkan larmar om att kriminell verksamhet pågår på kyrkogårdar runt om i Sverige. Även i Göteborg har problem med droger förekommit på kyrkogårdar.  Bild: Olof Ohlsson
Svenska kyrkan larmar om att kriminell verksamhet pågår på kyrkogårdar runt om i Sverige. Även i Göteborg har problem med droger förekommit på kyrkogårdar. Bild: Olof Ohlsson

Svenska kyrkan larmar om knark på kyrkogårdar

Svenska kyrkan larmar om att kriminell verksamhet pågår på kyrkogårdar runt om i Sverige. I Malmö har man kallat till möte med politiker och polis efter att både prostitution och droghandel förekommit bland gravarna. Men i Göteborg ligger det dock inte på den nivån.
– Vi har sett spår av missbruk, men inte i den uträckningen som i Malmö, säger Cissi Hammer på Göteborgs kyrkogårdförvaltning.

Svenska kyrkan larmar om att det förekommer både droghandel och prostitution på flera kyrkogårdar i landet. Efter att problemen med kriminalitet eskalerat upplevs flera kyrkogårdar i Malmö som en otrygg arbetsplats och Svenska kyrkan har därför valt att kalla till ett möte med polis och politiker.

– Det är droghandel och prostitution och det kan förekomma psykiskt sjuka människor vid gravsättningar. Det är ingen trygg arbetsplats på så sätt, säger Anna Jeppsson, kyrkogårdsmästare vid Östra kyrkogården i Malmö, till P4 Malmöhus.

LÄS MER: 76-årig kyrkogårdsblottare döms till 47 700 kronor i böter

Droger på kyrkogårdar i Göteborg

Även i Göteborg förekommer problem med framförallt droger på stadens kyrkogårdar.

– Man gömmer knark på kyrkogårdarna, sedan har det förekommit någon form av prostitution längre bak i tiden, men det är inget som förekommit nu. Göteborgare betraktar kyrkogårdar som allmän plats och gör allt som ska göras och inte bör göras på allmän plats även där, säger Hasse Jonsson, kommunikatör på Göteborgs kyrkogårdsförvaltning.

Enligt honom händer det någon gång per år att personal uppfattar någon form av aktivitet kring droger på kyrkogårdarna. Samtidigt upplever Hasse Jonsson inte att personalen ser kyrkogården som en otrygg arbetsplats i dagsläget.

– Det finns avskilda platser som blir en enkel plats för sådant, precis som i vilken park som helst. Det finns narkotika överallt i dag, dessvärre, konstaterar han.

Cissi Hammer, förvaltningschef på Göteborgs kyrkogårdsförvaltning, är inne på samma spår.

– Malmö är värre utsatta än oss, vi nätverkar med dem och de har större problem än vad vi har. Vi ser inte den problematiken för vår verksamhetsutövning, sedan är ju kyrkogårdarna allmänna platser och skiljer sig inte särskilt från andra parker.

Hon berättar att man ibland hittat spår efter missbruk bland gravarna.

– Det har varit att man hittat kanyler eller annat där vi ser spår av missbruk.

LÄS MER: Kapellets hemliga konstskatter avslöjas under Allhelgonahelgen

Personal jobbar aldrig ensamma

Förutom att interna tillbudsrapporter skrivs så kontaktas polisen alltid när personalen gör den typen av iakttagelser. För säkerhets skull jobbar man heller aldrig ensam på kyrkogården.

– Vi vill inte ha ensamarbete på kyrkogårdarna, utan vi jobbar i lag. Vi följer utvecklingen, men det är inte som i Malmö i dagsläget, säger Cissi Hammer.

Om problemen på kyrkogårdarna skulle eskalera kan konsekvensen bli att områden begränsas, men på vilket sätt det skulle ske är oklart i dagsläget.

– Vår ambition är att det ska vara en öppen plats, sen får vi se hur utvecklingen blir. Alla våra kyrkogårdar är öppna idag, men vi är ansvariga för våra medarbetare och deras arbetsmiljö.

LÄS MER: Kyrkogården ett paradis för bin

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.