Svenska Afghanistananställda är hemma i Sverige

Den svenska personalen på ambassaden i Kabul har landat i Sverige efter att ha evakuerats från Afghanistan.
– Det har landat och är välbehållna, skriver utrikesminister Ann Linde på Twitter. På tisdagseftermiddagen håller Ann Linde en pressträff om händelseutvecklingen.

ANNONS
|

Under söndagen blixtevakuerades de 19 personerna med helikopter från Kabul och de flögs därefter till Doha i Qatar.

Det var igår som utrikesministern meddelade att evakueringen genomförts.

– Evakuering har skett med helikopter och flygplan till en amerikansk militärbas i Doha, Qatar, sa hon.

Det gäller personal från bland annat Utrikesdepartementet, Sida, Migrationsverket och Polismyndigheten.

Kaos vid flygplats

Evakueringen skedde samma dag som talibanerna nådde Kabul och utropade sig som segrare i stridigheterna som från och till pågått i 20 år sedan USA invaderade landet.

Paniken spred sig snabbt och bilder från flygplatsen i Kabul visade under måndagen tumultartade scener där människor i trängsel och panik försöker klättra upp till flygplan.

ANNONS

Samtidigt som den svenska personalen evakuerats befinner sig fortfarande lokalt anställd personal som arbetat åt Sverige kvar i Afghanistan. Det är oklart hur de ska kunna lämna landet. Under måndagen kunde GP också om den svenska medborgaren Sara som arbetar åt en hjälporganisation i Kabul och som inte vet hur hon ska kunna ta sig ut från landet. I en intervju uttryckte kvinnan stor besvikelse och frustration över att UD förklarat att hon får klara sig på egen hand.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS