Svavelsyra läckte ut på Volvo

ANNONS
|

Räddningstjänsten tillsammans med Volvo, arbetade under torsdagseftermiddagen med att flytta den syra som förvarades i den läckande cisternen. Med hjälp av en pump från Stenungsund läcktrades syran till en säker behållare. Det beräknas att 10 liter syra läckte ut per timme. Enligt Per-Åke Fröberg som är presschef på Volvo handlar det om 1000 liter totalt.

– Det akuta utsläppet är inte så stort som vi befarade. Men vi lämnar kvar ett antal styrkor. Den cistern som syran förvarats i är inte riktigt fräsch, så vi ska pumpa över till en annan. Vi finns på plats så länge det arbetet pågår, säger Rolf Persson, räddningstjänstens ledningsoperatör i Göteborg.

ANNONS

Används för rengöring

Larmet om att svavelsyra läckte ut på Volvo personvagnars anläggning i Torslanda kom vid 11-tiden på torsdagen.

– Det är en cistern på fabriksområdet som läcker. Svavelsyran används i vårt måleri, för rengöringsändamål, sade Per-Åke Fröberg, presschef på Volvo personvagnar, strax efter att läckan startade.

Enligt Volvo innehöll den läckande cisternen 110 000 liter svavelsyra.

– Cisternen står inne i en lokal som är avsedd att klara sådant här. Vi har folk där och arbetar just med situationen tillsammans med Volvos personal. För tillfället är det lugnt utanför på platsen, sa Lars Jostelius på räddningstjänstens ledningscentral i Storgöteborg, vid 12-tiden.

Ingen människa uppges vara skadad och enligt Per-Åke Fröberg på Volvo kommer utsläppet att hålla sig inom de barriärer som omger cisternen. Händelsen ska inte påverka produktionen.

– Tio personer som arbetar i en byggnad som ligger ovanför cisternen har utrymts. Även tio personer i en intilliggande byggnad har fått lämna platsen av säkerhetsskäl, säger Per-åke Fröberg.

Anmälan om miljöbrott

Syran var inte koncentrerad utan det handlar om en 15-procentig lösning.

En polisanmälan om miljöbrott har upprättats. Tanken kommer att spärras av för teknisk undersökning enligt polisen.

ANNONS