Svartedalen först med sex timmars arbetsdag

ANNONS
|

Drygt 60 anställda på äldrecentrumet skall under hela 2015 få arbeta sex timmar om dagen med bibehållen lön.

- Det har fungerat mycket bra på Toyotas bilverkstad i Göteborg och det kommer att fungera väldigt bra inom äldrevården, säger kommunalrådet Mats Pilhem (V) som driver frågan om sextimmars arbetsdag..

Personalen på Svartedalens äldrecentrum är entusiastisk.

– Jättebra med mer fritid, säger undersköterskan Ulla Johansson till SVT Västnytt.

– Toppen, vi hinner återhämta oss till dagen efter, säger undersköterskan Carina Dahl.

Den rödgröna majoriteten i Göteborg som står bakom försöket.

– Vi kommer att få en bättre arbetsmiljö för de anställda, säger Pilhem. En utvilad personal är mer effektiv och vården kommer att bli bättre.

ANNONS

Han är övertygad om sjukskrivningsdagarna blir färre och att personalen orkar jobba längre.

- Om det här permanentas kommer många att orka jobba till de blir 60-65 år, i dag tvingas många ge upp när de är 50-55 år.

De borgerliga partierna var mot försöket när det klubbades igenom i kommunstyrelsen. Vid en seger för allianspartierna i höstens kommunalval kommer försöket att stoppas.

– Det är ett populistiskt förslag, säger kommunalrådet Helene Odenjung (FP) till Västnytt. Dessutom är det ekonomiskt slöseri

Hon anser att sextimmarsdagen dessutom är ett hot mot jämställdheten

- När man har gjort sådana här försök i Frankrike visade det sig att män som gick ner till sex timmars arbetsdag fick mer fritid. Kvinnor som gjorde detsamma fick mer obetalt arbete hemma.

Det resonemanget köper inte Pilhem.

- Om kvinnor tar alldeles för stort ansvar för hemarbetet beror det på andra sker, säger han. Med Odenjungs argumentation borde vi återgå till tio- eller tolvtimmars arbetsdag för att öka jämställdheten.

För att klara bemanningen när personalen går ner till sex timmars arbetstid skall mer personal tas in. Kostnaden beräknas bli fem-sex miljoner kronor.

– Det ger fler jobb och vi behöver få ner arbetslösheten, säger Pilhem. Det är en beskedlig kostnad med tanke på allt vi kan vinna.

ANNONS

Enligt Pilhem, som varit på studiebesök på Toyota i Bäckebol som haft sextimmars arbetsdag i tolv år, fungerar det utmärkt där.

- Där har det inte kostat företaget någonting, säger han. Verkstad och maskiner utnyttjas effektivare med tvåskift på sex plus sex timmar och kostnaderna för övertid har försvunnit.

Vid nästa möte i personalutskottet i Göteborgs Stad fattas beslut om en vetenskaplig uppföljning av det ettåriga försöket i Göteborg.

Vad gör ni om uppföljningen inte visas några positiva effekterna?

- Då kanske vi ska göra på något annat sätt, med andra scheman. Vi har satt en boll i rullning och flera andra kommuner är beredda att följa vårt exempel.

ANNONS