Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Inne i huset sitter stadsbyggnadskontoret som är tillsynsmyndighet för svartbyggen. Renoveringen av huset saknade tillstånd.
Inne i huset sitter stadsbyggnadskontoret som är tillsynsmyndighet för svartbyggen. Renoveringen av huset saknade tillstånd.

Svartbygge av stadsbyggnadskontorets fasad – åtgärder saknade tillstånd

Göteborgs lokalförvaltning reste byggnadsställningar och började renovera burspråken på ett hus på Köpmansgatan. Men åtgärderna saknade tillstånd och inne i huset sitter stadsbyggnadskontoret, som är tillsynsmyndighet för just svartbyggen.

Henrik Kant är stadsbyggnadsdirektör i Göteborg.

– Ja, man får säga att det är pikant. Det är lokalförvaltningen som äger byggnaden som skulle göra åtgärder. Men då har man inte hanterat det enligt riktlinjerna och då får vi utdöma sanktion, helt enkelt. Det är tråkigt att utdöma sanktioner till den egna kommunen men vi får hantera detta som vilket annat ärende som helst.

Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera
Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Hur vanligt är det att ni behöver utdöma sanktioner mot den egna kommunen?

– Jag ska inte säga att det är vanligt men det förekommer. Och när det förekommer agerar vi och behandlar alla lika, även om det är vi själva som råkar sitta i kåken.

Började redan 2013

Den 20 september i år lämnade lokalförvaltningen in en ansökan om fasadändring på Köpmansgatan 20. Det handlar om byte av fönster, fönsterdörrar och att byta ytskikten vid takkuporna. Men åtgärderna började genomföras redan 2013, enligt handlingarna.

Enligt lokalförvaltningen är det ett missförstånd mellan inblandade aktörer som ligger bakom.

– Det har blivit en missuppfattning från beställare till entreprenör. Det handlar om akuta läckage som börjat återställas. Det gick nog lite för fort där, säger Christer Johansson, handläggare på lokalförvaltningen.

Eftersom åtgärderna inte hade tillstånd är de att betrakta som svartbyggen. Det innebär att lokalförvaltningen kommer behöva betala en så kallad byggsanktionsavgift. Den har beräknats till 16 647 kronor.

Lokalförvaltningens ansökan om fasadförändringar, som lämnades in efter arbetet påbörjats, har beviljats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.