Svagt intresse för grön el

ANNONS
|

–Betalningsviljan är inte speciellt hög för miljöalternativ, säger Helena Brandt, marknadschef på Fortum.

Hon tror att kunderna litar på att elbolagen ska ta fram bra el utan att man ska behöva betala extra för det.

Även Vattenfalls kunder sätter priset främst visar, bolagets egen undersökning. Att elen kommer från en förnybar källa hamnar på andra plats.

–Vi ser att intresset för vindkraft ökar. Det är väldigt hett, inte minst i medierna, säger privatmarknadschef Sigurd Eriksson, och berättar att Vattenfall kommer att satsa över 40 miljarder på vindkraft fram till 2018.

ANNONS

Ändå är det bara fem procent av företagets kunder som har valt att ursprungsmärka sin el. 67 procent av dessa har valt vattenkraft och tio procent vindkraft. Med andra ord har totalt en halv procent av Vattenfalls kunder valt att ursprungsmärka sin el från vindkraft.

Enligt Stefan Nordberg, privatmarknadschef på E ON, får företagets privatkunder enbart el från vattenkraft. Liksom de flesta bolag erbjuder E ON sina kunder att välja Naturskyddsföreningens Bra miljöval. Men endast ett fåtal har gjort valet.

–Lite konstigt med tanke på att det rör sig om en extra kostnad på två kronor per månad, säger Stefan Nordberg.

Kan bero på informationsbrist

Han tror det kan bero på informationsbrist men framhåller samtidigt att de avtal man har redan är miljövänliga.

I en undersökning som elbolaget Telge energi gjort svarar en procent att de valt sin nuvarande leverantör på grund av att de erbjöd grön el medan knappt hälften hänvisar till priset.

ANNONS

Samtidigt är det allt viktigare för elbolagen att framstå som miljövänliga. Men vad grön eller koldioxidfri el innebär är inte helt självklart.

– Vi tycker inte om begrepp som grön el. Det är ganska oklart vad som menas. Det kan till exempel vara kärnkraftsel och det tycker inte vi är miljövänligt, säger Jesper Peterson, handläggare på Naturskyddsföreningen som har Bra miljövalsmärkning av el.

Naturskyddsföreningens definition

Enligt Naturskyddsföreningens definition kommer miljövänlig el från helt förnybara källor som sol, vind, vatten och biobränsle. Vattenkraften får dessutom inte komma från anläggningar utbyggda efter 1996. De företag som erbjuder Bra miljöval via vattenkraft avsätter också pengar i en fond som används för att minska skador i naturen.

Även Martina Krüger från Greenpeace är kritisk till vad hon kallar elbolagens vilseledande marknadsföring. Hon menar att bolagen vill ge intrycket av att de bara producerar grön el. Men enligt henne består den gröna elen till stor del av en smart ompaketering av befintlig elproduktion.

ANNONS

–De stora bolagen investerar fortfarande till största delen i icke förnybar energi, säger Martina Krüger.

Av Sveriges totala elproduktion av el 2008 på cirka 146 TWh stod vattenkraft för cirka 47 procent, kärnkraft för 42 procent och vindkraft för drygt en procent.

Industrin minskade sin användning med nästan 2 procent till 56,4 TWh.

Området bostäder service med mera minskade sin elanvändning med drygt 2 procent till 69,0 TWh.

Källa: Energimyndigheten

ANNONS