Svårt komma fram till polisen

ANNONS
|

Polisens växel, den som nås på numret 114 14, har ett nytt telefonsystem. I dag slutade det plötsligt att fungera. Problemet ska ha berott på att strömförsörjningen till det centrala systemet på något sätt har drabbats, skriver TT.

Problemet slog mot hela landet, och det hindrade centralväxeln att koppla samtal vidare.

– Det är ett tekniskt problem centralt, systemet verkar helt utslaget, sa Frank Karlsson, biträdande vakthavande befäl på polisens länskommunikationscentral till GP när problemet pågick.

Den som försökte ringa polisen märkte av problemet i form av hög belastning och långa väntetider. Problemet innebar också att den som ringde 114 14 inte kunde kopplas vidare om den exempelvis ville lämna ett tips till polisen eller nå en särskild enhet. Larmnumret 112 fungerade som vanligt.

ANNONS

Även polisens operativa del drabbades när deras datorsystem slogs ut. Flera poliser som GP pratat med betecknade problemet som "allvarligt" eller "besvärande".

– Det har varit svårjobbat. Vår GPS har krånglat, det har inte gått att slå i bilregistret eller skriva in anmälningar, säger Frank Karlsson.

Även vanliga datorprogram slutade fungera, men Frank Karlsson säger att Göteborg ändå klarat sig rätt bra i förhållande till resten av landet.

– Vi är inte så beroende av systemet. Det viktigaste för oss är att 112 fungerar, att vi har kontakt med våra radiobilar och att vi kan åka ut när det krävs, säger han.

Först vid halv nio-tiden på kvällen var problemet åtgärdat.

ANNONS