Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svårsläckta bränder i hettan

Det brinner i Västsverige. Svårsläckta skogsbränder, brinnande banvallar och en nedbrunnen ladugård är bara ett axplock av vad räddningstjänsten mött under lördagen.
Branden vid Norra Långevattnet i Kallebäck, vid ÖIS-gårdens infart är nu under kontroll. Det tog räddningstjänsten lång tid att nå fram till den otillgängliga branden. Redan innan räddningstjänsten var framme kallade man på förstärkning för att angripa elden från två håll. Sedan kunde dock elden ganska snart omringas och kontrolleras. Eftersläckningsarbete återstår.

Även vid Västra Långevattnet, vid Delsjön, släckte räddningstjänsten en mindre skogsbrand.
En svårsläckt brand i Kållered har synts på långt håll under eftermiddagen. Räddningstjänsten larmades redan strax efter klockan två till skogen bakom Hallenskolan och Ikea. Elden är nu släckt. En av Telenors mobilmaster, med tillhörande byggnad, skadades i elden. Räddningstjänsten räknar med många timmars eftersläckning..

Tre brandkårer ryckte ut till Brålanda när en ladugård med 100 kor fattade eld. Inom en halvtimme var elden under kontroll, detta utan att ens ha behövt ta ut djuren. Räddningstjänstens personal är dock kvar för eftersläckning och rivning av material, för att säkra ladugården. Inga kor har kommit till skada, men beredskap finns för att utrymma byggnaden. Branden uppstod i en silo för utfodring, inne i själva ladugården.

Även vid Svartemosse utbröt en skogsbrand vid 17-tiden på lördagen, men den kunde snabbt begränsas och släckas.
I Eggvena, mellan Herrljunga och Vårgårda, gick stora värden till spillo när företaget Froddes hi-fi totalförstördes i en brand. Larmet kom 15.46 och den ombyggda ladugård, där företaget var inrymt, övertändes. Inte förrän vid åttatiden var elden släckt. Inga personer kom till skada men ladugården innehöll varor för mycket stora värden. Platsen är nu avspärrad och en teknisk undersökning är begärd.

På stambanan stod tågtrafiken stilla under lördageftermiddagen, till följd av bränder vid banvallen.

- En broms låg på och troligtvis har det slagit gnistor som kan ha antänt marken utmed vägen, konstaterar lokföraren Ronny Rönnqvist, som fick parkera sitt 30 vagnar långa godståg i Lerum, i väntan på åtgärd av både bränder och vagn.

Tåg försenades och pendeltåg ställdes in medan räddningstjänsten först släckte en 50 meter lång sträcka vid Kåhög i Jonsered där banvallen brann. När den var åtgärdad kom larm från Lerums station, där det brann i några sliprar på spåret.

Även i Uddevalla uppstod en brand utmed banvallen, i närheten av en industrifastighet. Räddningstjänsten fick dock branden snabbt under kontroll.

Under hela lördagen kom ständiga larm till räddningstjänsten om mindre bränder.

- Det är svintorrt ute. Man får inte chansa på något sätt när det gäller eld just nu. Nolltolerans och sunt förnuft, efterlyser Håkan Blomst på Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.