Svårsläckt brand vid Vasaplatsen

ANNONS
|

Elden, som kan ha börjat i en elcentral, gick upp i bjälklagret. Precis som på gamla Valand - som eldhärjades 2003 - ligger ett lager med eldfängt sågspån på betongen i det gamla sekelskifteshuset. Hade inte Sten Jonson vaknat och brandlarmet i huset fungerat hade konsekvenserna blivit förödande.

Sten och Rosalie Jonson har sin lägenhet på fjärde våningen i fastigheten vid Vasaplatsen. Huset är ett av de pampigaste gamla stenhusen i Vasastan och kanske mest känt för att den klassiska krogen Chez Amis tidigare huserade där.

Vid tretiden natten till söndag vaknade Sten Jonson.

- Jag kände en lukt och gick upp och runt i lägenheten. Det luktade rök men jag kunde inte komma på vad det var. Kanske är det nerifrån restaurangen, tänkte jag och somnade om.

ANNONS

Men vid femtiden vaknade Sten Jonson till igen.

- Det här gången klickade det i golvet, som om någon gick på parketten. Min första tanke var inbrottstjuvar men så kände jag återigen röklukten, nu mera påträngande.

Sten Jonson var nu övertygad om att det brann någonstans i huset. Så han tog telefonen för att larma men den fungerade inte längre.

- Som tur var hade jag min mobil och ringde nummerupplysningen som sade att dom inte kunde koppla. Men tills slut kom jag själv fram till larmcentralen och sedan gick jag över och väckte grannen.

5.53 fick räddningstjänsten larmet och tio minuter senare gick brandlarmet i huset. Vid niotiden var tre stationer på plats. Under dygnet blev sammanlagt mellan 50 och 60 brandmän involverade i släckningsarbetet. Brandkårer från Angered, Kungsbacka, Frölunda, Gårda och Lundby arbetade parallellt och avlöste varandra.

- Elden hade gått upp i trossbottnarna till tredje, fjärde och femte våningen och vårt jobb har varit att frilägga branden genom att bryta upp delar av golven. Vi har väl brutit upp cirka 60 kvadratmeter golv, berättade vakthavande brandingenjör Peter Sevestedt.

Elden tog aldrig fart i bottenplanet och våningarna ett och två. De blev i stället vattenskadade när räddningsmanskapet borrade håll för att frilägga branden och sprutade in vatten.

ANNONS

Stora delar av huset är förstört av röken, golv är uppbrutna och ledningar trasiga men ingen människa har kommit till skada.

Sten och Rosalie Jonson fick plocka ihop det nödvändiga och ge sig iväg till en lånad lägenhet. Mitt uppe i allt är de glada. Sten Jonson sade att han var tacksam över att han vaknade och att han och hustrun är oskadda.

Delar av omkringliggande gator stängdes av under flera timmar och för de förbipasserande väckte åsynen av de stora insatsstyrkorna obehagliga minnen till livs. Vasaplatsen var ju skådeplatsen för den svåra spårvagnsolyckan 1992.

I inledningsskedet deltog 40-talet brandmän i släckningensarbetet. Det var svårt att få grepp om branden. Bland annat fick man gå in med värmekameror. Under natten till idag har fem brandmän hållit vakt.

- Jag vill inte tänka på om ytterliagre en till brand av den här typen hade brutit här i centrum, sade brandman Leif Jonson. Vi har helt enkelt inte folk nog att släcka två samtidiga bränder av den här omfattningen. Nedskärning av personal har gjort samhället ännu mera sårbart konstaterade han.

ANNONS