Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Svår att bekämpa men gynnar immunförsvaret

Springmask är väldigt svår att bekämpa och barn drabbas olika. - I familjer som är hårt drabbade, kan den tyvärr sätta sig mellan öronen på föräldrarna, säger Thomas Arvidsson.

Men även om springmasken är ett elände för drabbade familjer, så har den förmodligen något gott med sig. Den kan stärka immunförsvaret.

Thomas Arvidsson är överläkare och samordnare av barnhälsovården i Västra Götalandsregionen.

- Ibland ställs det krav på vittomfattande sanering av miljöer för att "en gång för alla" bli av med springmasken, säger Thomas Arvidsson.

Men han tror inte på det.

- Nej, därför att maskens ägg klarar både vått och torrt, varma och kalla miljöer. En unge som kliat sig i rumpan, sedan är i sandlådan och griper en leksak, som i nästa stund ett annat barn tar i...Mer behövs inte för att springmasken skall ha spridit sig, säger Thomas Arvidsson.

Den medicinska vetenskapen vet inte mycket om springmasken.

- Jag hittar bara artiklar som är så gamla som från 1980- eller 90-talet. Det finns alltså mycket lite forskning. Sannolikt därför att den ger tämligen banala åkommor, säger Thomas Arvidsson.

Thomas Arvidsson har mött familjer där masken ställt till med stora och långvariga problem.

- Sömnlösa nätter med springmask, som sprider sig till andra familjemedlemmar, självklart att det går föräldrar på nerverna, säger Arvidsson.

- Vissa barn och familjer drabbas väldigt hårt och under lång tid. Andra drabbas inte alls, trots att barnen är i miljöer där andra drabbas. Riktigt varför det kan vara sådan skillnad vet man inte. Förmodligen har det att göra med att vi har olika bakterieflora i tarmarna, säger Thomas Arvidsson.

Det finns ändå en tröst, om än en klen, för de familjer som utsätts för springmaskbesvär.

- Med all säkerhet aktiveras vårt parasitförsvar av springmask. Så sannolikheten för att vi utvecklar allergier minskar en aning, säger Thomas Arvidsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.