Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ängel på väg. I flera år har Susanne Bohman från Ale kämpat för att samla ihop förnödenheter till fattiga. Nu är hon nominerad till ett fint pris som delas ut på Faktumgalan.

Susanne kan bli årets inkastare

Genom Facebook-sidan Susannes änglar har hon samlat in förnödenheter till socialt utsatta sedan 2011. Nu är Susanne Bohman nominerad till gatutidningen Faktums pris Årets inkastare.


– Jag blev överraskad, och väldigt glad! säger Susanne Bohman när GP träffar henne vid änglarnas förråd med insamlade saker i Alafors.
Det har gått några dagar sedan hon fick veta att hon är nominerad. Nu är Susanne Bohman i stället fullt fokuserad på att sortera en ny leverans med gåvor, som ska bli julklappar till tre barnfamiljer i trakten.
Spel, pussel och dvd:er trängs med böcker, lego och kläder. Ur en påse sticker en adventsljusstake upp bredvid en kaffebryggare.
– Allt det här kom in i går kväll. Jag ska bara dela upp sakerna, sedan åker jag ut med dem, säger Susanne Bohman.
Med sig har hon också en kasse med julgott, som hon köpt för pengar som swishats in till änglarnas konto: Korv, choklad, skinka, ägg, en byggsats till pepparkakshus och kristyr.
Susanne Bohman kan inte riktigt minnas när det var hon började samla in förnödenheter till hemlösa och andra socialt utsatta – är det sjätte eller sjunde året hon är inne på? – men Facebook-sidan Susannes änglar har i alla fall funnits sedan 2011.
De drygt 1 300 medlemmarna – änglarna, som hon kallar dem – skänker kläder, leksaker och annat när de har något över, och swishar in bidrag till kontot efter Susannes förfrågningar. Det kan till exempel handla om att en familj behöver middag i en vecka.
– Ibland hjälper vi till och ordnar ett barnkalas också, eller samlar in pengar till ett busskort till någon som precis fått jobb, säger Susanne Bohman.
Hon säger att behovet av välgörenhet har ökat de senaste åren.
– Det har blivit större och större. Från början var det bara hemlösa vi hjälpte.
Då handlade det om att samla in sovsäckar, täcken, hygienartiklar och varma kläder till Räddningsmissionen och andra organisationer – vilket fortfarande prioriteras högt.
– Sedan kom frågorna om att hjälpa utsatta barnfamiljer också, säger Susanne Bohman.
Vad tänker du om att Susannes änglar behövs i Sverige 2016?
– Jag tycker det är för jävligt. Systemet är helt fel när myndigheterna inte tar sitt ansvar.
Men även om hon tycker det är kämpigt ibland, är arbetet med Susannes änglar också givande.
– Jag får så mycket bra och positiva reaktioner. Folk vill verkligen hjälpa till. De kommer härifrån trakten med gåvor, men även från Kungälv, Lerum, Trollhättan, Uddevalla och andra håll, säger Susanne Bohman.
Och engagemanget märks. I änglarnas förråd är gåvor staplade i lådor, säckar och kassar ända fram till dörren.
– Det kanske ser kaotiskt ut, men jag vet exakt var allt finns. Där uppe finns till exempel sommarkläder i storlek 128, säger Susanne Bohman och pekar på en kartong två och en halv meter upp till vänster.
Priset Årets inkastare – eller Sätila Foundation, som det numera heter – delas ut till en person eller organisation som bidragit till att skapa vägar in i samhället för människor i utanförskap. För andra året i rad är prissumman 100 000 kronor.
– Det hade ju varit guld värt att vinna, säger Susanne Bohman.
Vad skulle du använda pengarna till?
– Jag skulle köpa upp ett lager med basvaror och hygienartiklar, och betala ett års hyra för vårt förråd. Och så skulle jag köpa hygienartiklar och underkläder till Trappanér, verksamheten för hemlösa i Göteborg, säger Susanne Bohman.
– Om det blev något över skulle det vara fint med en ny bil till verksamheten. Inget märkvärdigt, men en kombi vore bra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.