Susanne kan bli årets inkastare

ANNONS
|

– Jag blev överraskad, och väldigt glad! säger Susanne Bohman när GP träffar henne vid änglarnas förråd med insamlade saker i Alafors.

Det har gått några dagar sedan hon fick veta att hon är nominerad. Nu är Susanne Bohman i stället fullt fokuserad på att sortera en ny leverans med gåvor, som ska bli julklappar till tre barnfamiljer i trakten.

Spel, pussel och dvd:er trängs med böcker, lego och kläder. Ur en påse sticker en adventsljusstake upp bredvid en kaffebryggare.

– Allt det här kom in i går kväll. Jag ska bara dela upp sakerna, sedan åker jag ut med dem, säger Susanne Bohman.

ANNONS

Med sig har hon också en kasse med julgott, som hon köpt för pengar som swishats in till änglarnas konto: Korv, choklad, skinka, ägg, en byggsats till pepparkakshus och kristyr.

Susanne Bohman kan inte riktigt minnas när det var hon började samla in förnödenheter till hemlösa och andra socialt utsatta – är det sjätte eller sjunde året hon är inne på? – men Facebook-sidan Susannes änglar har i alla fall funnits sedan 2011.

De drygt 1 300 medlemmarna – änglarna, som hon kallar dem – skänker kläder, leksaker och annat när de har något över, och swishar in bidrag till kontot efter Susannes förfrågningar. Det kan till exempel handla om att en familj behöver middag i en vecka.

– Ibland hjälper vi till och ordnar ett barnkalas också, eller samlar in pengar till ett busskort till någon som precis fått jobb, säger Susanne Bohman.

Hon säger att behovet av välgörenhet har ökat de senaste åren.

– Det har blivit större och större. Från början var det bara hemlösa vi hjälpte.

Då handlade det om att samla in sovsäckar, täcken, hygienartiklar och varma kläder till Räddningsmissionen och andra organisationer – vilket fortfarande prioriteras högt.

ANNONS

– Sedan kom frågorna om att hjälpa utsatta barnfamiljer också, säger Susanne Bohman.

Vad tänker du om att Susannes änglar behövs i Sverige 2016?

– Jag tycker det är för jävligt. Systemet är helt fel när myndigheterna inte tar sitt ansvar.

Men även om hon tycker det är kämpigt ibland, är arbetet med Susannes änglar också givande.

– Jag får så mycket bra och positiva reaktioner. Folk vill verkligen hjälpa till. De kommer härifrån trakten med gåvor, men även från Kungälv, Lerum, Trollhättan, Uddevalla och andra håll, säger Susanne Bohman.

Och engagemanget märks. I änglarnas förråd är gåvor staplade i lådor, säckar och kassar ända fram till dörren.

– Det kanske ser kaotiskt ut, men jag vet exakt var allt finns. Där uppe finns till exempel sommarkläder i storlek 128, säger Susanne Bohman och pekar på en kartong två och en halv meter upp till vänster.

Priset Årets inkastare – eller Sätila Foundation, som det numera heter – delas ut till en person eller organisation som bidragit till att skapa vägar in i samhället för människor i utanförskap. För andra året i rad är prissumman 100 000 kronor.

– Det hade ju varit guld värt att vinna, säger Susanne Bohman.

ANNONS

Vad skulle du använda pengarna till?

– Jag skulle köpa upp ett lager med basvaror och hygienartiklar, och betala ett års hyra för vårt förråd. Och så skulle jag köpa hygienartiklar och underkläder till Trappanér, verksamheten för hemlösa i Göteborg, säger Susanne Bohman.

– Om det blev något över skulle det vara fint med en ny bil till verksamheten. Inget märkvärdigt, men en kombi vore bra.

Faktumgalan:

Sex priser delas ut i olika kategorierunder Faktumgalan som hålls 22 februari 2017 på Stora Teatern.

Vinnarna utses av en namnkunnig jury, förutom ett av priserna som Faktumförsäljarna själva delar ut – Faktumpriset

Årets nominerade - hela listan

Årets Inkastare (Ges av Sätila Foundation. Priset går till en person eller organisation som bidragit till att skapa vägar in samhället för människor i utanförskap. Prissumma 100 000 kr):

Kompisbyrån: Finns i nio städer, har pusslat ihop 10 000 kontakter från 126 länder.

Knopster: En idéburen organisation som driver företag för personer som står långt från arbetsmarknaden.

Susannes änglar: (se huvudtext)

Samtalsaktivisterna: Ordnar samtal om aktuella samhällsfrågor, där man kan träna sig själv i en respektfull dialog.

Årets Integration (ges av Otto och Charlotte Mannheimers stiftelse: Ett pris till en person/organisation som på ett konkret sätt visat hur integration inte bara är möjligt – utan en förutsättning för ett socialt hållbart samhälle på lång sikt. Prissumma: 100 000 kronor.)

De ensamkommandes förbund: Är en politiskt och religiöst oberoende ideell förening och drivs av ensamkommande ungdomar.

Giving people: 232 000 barn lever i fattigdom. Organisationen jobbar både med kortsiktig hjälp och bryter det som kan bli långvarig fattigdom.

Yalla trappan: Kvinnokooperativ i Rosengård med över 30 anställda.

#jagärhär: När nätmobbarna och hatet blev fick för stort utrymme i sociala medier skapade Minna Dennert en motrörelse.

Årets avslöjare

Magda Gad, Expressen: Hon är nära, hon är orädd i en tid då det blir allt farligare – och allt viktigare – att rapportera från världens konflikter.

Bosse Lindqvist, SVT: Hans dokumentärfilm om Paolo Macchiarini, ”Experimentet”, avslöjade ett experimenterande på människor.

#vistårinteut (facebookgrupp): grupp som tillsammans avslöjar att det finns ett motstånd mot de nya asyllagar och återvändaravtal.

#interasistmen (facebookgrupp): Antirasistisk blogg och podcast som framför allt granskar och belyser rasistiska, antisemistiska och antidemokratiska yttringar.

Årets scendrag

Malena Ernman: På sociala medier försvarar hon flitigt och outtröttligt alla människors lika värde och står upp för de svaga i samhället.

West Pride: Konst- och kulturfestival. Trygga mötesplatser för hbtq-personer och som lyfter upp normkritik.

Jessica Nettelbladt: I åtta år filmade hon småbarnsmamman som lever ett vanligt Svenssonliv där hon jobbar som lärare. En depression slår tillvaron i bitar, hon självmedicinerar med heroin och förlorar allt.

Emil Jensen: Musiker, författare, skådespelare, krönikör, estradpoet. Hans sommarprat under 2016 fick lyssnaren att skratta och gråta.

Årets musik för alla

Gatans kör och Rickard Söderberg: Satsning på en kör där hemlösa är med.

Leith Eskander: Leith är bror till Lavin Eskandar, som gick bort under skolattacken i Trollhättan. Han sammanställde hans låtar som fanns i mobilen.

El Sistema Sweden dream orchestra: Våren 2016 startade El Sistema en drömorkester som ger nyanlända och ensamkommande barn och unga.

Musikhjälpen: En vecka om året sänder P3 och SVT/SVT play dygnet runt för att lyfta fram en undangömd humanitär katastrof.

Fotnot: Läs mer om de nominerade i dagens Faktum som kommer ut i dag.

ANNONS