Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regn, blåst och kyliga temperaturer väntar juli ut. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Regn, blåst och kyliga temperaturer väntar juli ut. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Survädret fortsätter resten av juli

När kommer solen och värmen tillbaka till Göteborg? Svar: Knappast denna månad. Vi får gå tillbaka till 2015 för att hitta en lika kylig juli. Det året kom dock sommaren tillbaka i augusti – med besked.

Efter ett par stekheta veckor i juni vände vädret. Juli har bjudit på kyligt väder med blandade skurar. Och så ser det ut att fortsätta månaden ut.

– Solen kan titta fram då och då, men någon värme har jag inte att komma med den närmaste veckan, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Istället väntar skurar och kyliga temperaturer. I Göteborgsområdet beräknas temperaturen bli mellan 15 och 20 grader mitt på dagen under de närmaste tio dagarna.

– Det är en kallfront som rör sig österut över landet och som drar med sig ostadigt väder i hela landet, säger Moa Hallberg.

LÄS MER: Ingen sommarvärme i sikte – svalare temperaturer väntar

Väntas några andra spektakulära väderfenomen framöver?

– Nej, det blir helt enkelt lite kallare och blåsigare. Möjligen kan det bli någon enstaka åskknall i samband med regn. Det kanske inte var vad folk ville ha, men det är så det ser ut.

Juli 2015 också kall – och augusti blev rekordvarm

Det är lite för tidigt att sammanfatta julivädret, men om den nuvarande tiodagarsprognosen står sig så sällar sig juli 2020 till en av de kyligaste det senaste decenniet.

– Det är ju tio dagar kvar, men hittills har juli absolut varit svalare än på några år. Därtill är det ostadigt med en del regn, säger Moa Hallberg.

Senaste gången vi hade en lika kylig juli var 2015. Om 2020 fortsätter likna det årets sommarväder så finns det hopp: Augusti 2015 bjöd på riktigt varmt väder, särskilt på Västkusten, där Göteborg uppmätte 29,1 grader i mitten på månaden.

Den sommarens sena värmebölja avslutades med ett par rejäla åskregn.

– Men jag har ingen information om hur augusti blir i år, vi får avvakta och se, säger Moa Hallberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.