<b>Desperata. </b>Sju sudaneser inledde i går en hungerstrejk i rädsla för att bli hemskickade.
Desperata. Sju sudaneser inledde i går en hungerstrejk i rädsla för att bli hemskickade.

Sudaneser hungerstrejkar för att få stanna

ANNONS
|

De inledde sin matvägran klockan 12 på Gustaf Adolfs torg. Ett trettiotal andra ställde upp för att delta i protesten mot Migrationsverket.

- Vi vill inte dö, ropade de i kör bakom skyltar med texten "Migrationsverket mördar" och "Vi är människor inte papper".

Zoelnoon Ibrahim Saleh håller i skylten "Sverige bryter mot flyktingkonventionen". Han har ätit mycket innan hungerstrejken inleddes. Det är osäkert hur länge den fortsätter. Kanske några dagar, kanske en vecka. Det är ett desperat rop på hjälp. En av de sju har redan fått ett utvisningsbesked och hungerstrejkar från sitt gömställe. De andra väntar på negativt besked och passar på att visa sin protest, så länge de kan visa sig i offentlighetens ljus. Zoelnoon Ibrahim Saleh har fått flera avslag tidigare och är nu rädd att bli hemskickad.

ANNONS

- Jag är mest rädd för att förlora mitt liv, säger han.

Eller att bli fängslad och torterad. Något som inte är ovanligt i Sudan. Det pågår krig och konflikter i olika delar av landet. Enligt Amnesty är tortyr vanligt. Politiska fångar hålls utan rättegång. Bara de senaste åren har nära två miljoner människor tvingats fly från sina hem i Darfur. Cirka 200 000 av dem har sökt trygghet i Tchad. Ett fåtal kommer till Sverige.

Han flyttade omkring mellan södra och norra Sudan, vilket innebar problem när hans kompisar från norr fått order att kriga i söder.

- Jag försökte övertyga dem om att inte kriga. Det gick inte, men jag kunde i alla fall varna folk om vilka byar de skulle plundra. Då jag blev anklagad för att vara spion. Och då flydde jag.

Teysir Subhi, halvsudanes och styrelseledamot i Rädda barnen i Göteborg, har på eget initiativ stöttat dem i hungerstrejken.

- Jag är upprörd över att Migrationsverket kallar dem för lögnare. De tror inte att det är tillräckligt farligt i Sudan, trots att man hör om Darfur varje dag i media. Vilken inkompetens, säger hon och påminner om egyptierna som utvisades till tortyr, om pakistaniern som utvisades och blev avrättad.

ANNONS

- De inser att det finns problem, men de vill inte lösa det.

Fredsförhandlingarna tror hon inte på.

- Det hade varit lättare om det varit en rebellgrupp. Nu är det flera små grupper som inte kan enas.

ANNONS