Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"I dagsläget har vi knappt 100 anställda mer än vad vi har budget till. Men fler är det inte", säger Sahlgrenska styrelseordförande Johnny Bröndt (M) som inte delar de anställdas kritik om nedskärningar. Här med vice ordförande Cecilia Dalman-Eek (S). Bild: Anders Ylander

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SU-toppen om protesterna: "Går till överdrift"

Sahlgrenskas styrelseordförande Johnny Bröndt (M) delar inte de anställdas kritik om nedskärningar.
– Det är inte så att det är en mörk bild på sjukhuset. Vi har en väldigt god framtid, säger han.

Under måndagen beslutade Sahlgrenskas styrelsen om den slutgiltiga budgeten för 2019. Trots att den är nästan en miljard kronor större än 2018 kräver den samtidigt prioriteringar och effektiviseringar. Men styrelseordförande Johnny Bröndt (M) tonar ned de anställdas kritik mot att tjänster försvinner.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– I dagsläget har vi knappt 100 anställda mer än vad vi har budget till. Men fler är det inte. Det ska också jämföras med att vi är totalt ungefär 17 200 anställda. Vi har regionledningens uppdrag att följa vår budget. Det är konsekvensen av styrelsens beslut idag. Men det är inte tal om några nedskärningar, absolut inte.

Vad säger du om personalens protester?

– Vi tycker att det är jättebra att vi har en engagerad personal som är måna om sitt sjukhus och sina arbetsplatser. Däremot när de säger att sjukhuset ska räddas tycker jag att de går till överdrift. Det finns inte en situation där sjukhuset behöver räddas – tvärtom. Vi har ett mycket väl fungerande sjukhus som ger en alldeles fantastisk vård, säger Johnny Bröndt.

LÄS MER: Hundratalet tjänster ska bort –protester vid Sahlgrenska

"Det är inte bara svart"

Vice ordförande i styrelsen, socialdemokraten Cecilia Dalman-Eek, påminner om att flera av de ungefär 300 tjänster som från och med sommaren började kapas uppkom för att sjukhuset skulle kunna producera mer vård. Hon är kritisk till vad hon anser är kortsiktiga besked från den blågröna majoriteten som styr Västra Götalandsregionen.

– Jag kan inte själv förklara att det är rimligt att göra sig av med personal i ett läge där vi faktiskt ökar produktionen, säger hon och tillägger att hon annars delar Johnny Bröndts bild av läget på Sahlgrenska.

– Det är inte bara svart. Det finns fantastiskt mycket på det här sjukhuset där allt fungerar och det görs stora och väldigt bra utvecklingsprojekt.

Sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg säger att de redan har infört många förändringar för att klara uppdraget att ge bästa möjliga vård till patienterna.

– Det handlar inte om att våra medarbetare ska springa fortare, utan vi ska utveckla vården och använda oss av nya arbetssätt, säger hon och nämner bland annat att medicinska sekreterare och farmaceuter har anställts för att vårdpersonal ska kunna ha mer direkt patientkontakt.

LÄS MER: SU drar in vårdplatser – och hundratals tjänster

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.