Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Överläkaren vid Sahlgrenska universitetssjukhus gick till jobbet med symtom på covid-19. Bild: Jonas Dagson/TT
Överläkaren vid Sahlgrenska universitetssjukhus gick till jobbet med symtom på covid-19. Bild: Jonas Dagson/TT

SU anmäler fall av coronasmitta till Arbetsmiljöverket

I oktober förra året avskedades en överläkare vid Sahlgrenska för att ha gått till jobbet trots uppenbara symtom på covid-19. Nu blir händelsen ett fall för Arbetsmiljöverket efter en anmälan av Västra Götalandsregionen.

Det handlar om två dagar i oktober förra året då en överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset ska ha gått till jobbet med symtom på covid-19.

När läkaren uppmanades av chefer och kollegor att gå hem ska läkaren ha svarat att denne hade antikroppar mot covid-19 och att det därför inte fanns skäl till oro. Överläkaren hade både besök på den aktuella mottagningen och deltog i möten med andra personer.

”Flera reagerade på att X verkade mycket sjuk, men man vågade inte ifrågasätta och kände en viss trygghet i att X ändå sa att X hade antikroppar”

LÄS MER: Överläkaren anmäls – gick till jobbet trots symtom på covid-19

Vidare ska läkaren även ha uppgivit att denne stod på antibiotika mot en streptokockinfektion och först efter ett par dagar lämnade läkaren jobbet. Då konstaterades att hen hade covid-19 och att något antikroppstest aldrig gjorts.

”Vilket invaggade personal och patienter i en falsk säkerhet då personen inte testat sig för vare sig antikroppar eller covid-19 vid något tillfälle”, skriver chefen i en ivo-anmälan som gjordes förra året.

Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket kan överläkarens agerande ligga bakom att 13 personer drabbades av covid-19.

”Det går inte direkt att visa vem i en pandemi som smittat vem, men vi väljer att göra en Arbetsskadeanmälan då rutinerna ignorerades och omgivningen utsattes för allvarlig risk”, skriver överläkarens chef i sin anmälan och avslutar:

”Arbetsgivaren bedömer att X handlande var så pass omdömeslöst att vi väljer att stänga av X omedelbart och efter utredning gick vi till avsked. Detta har överklagats.”

Av de som smittades var en patient, två anhöriga och resten personal. Läkaren har också anmälts till ivo som en risk för patientsäkerheten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.