Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Styr och ställ kvar till årskiftet

Gorm och andra stormar till trots. Styr & ställ-cyklarna tas inte in förrän på nyårsafton. Den 1 mars placeras de ut i ställen igen.

- Cyklisterna får själva avgöra om det är lämpligt att cykla i december eller inte, säger Emma Sjögren, projektledare för Styr & ställ i Göteborg.

De blå lånecyklarna i Göteborg används allt flitigare.

Första halvåret 2015 ökade antalet lån med nio procent jämfört med samma period 2014. Under 2014 lånades cyklar vid 668 000 tillfällen, uppger hon.

Om en månad, den 31 december, är det slutcyklat för den här säsongen. De ska in för översyn. Men frånvaron blir kort. Den 1 mars är cyklarna tillbaka i ställen och förutsättningarna kommer vara de samma som i dag.

Göteborgs stad arbetar dock med att ta fram ett underlag för hur ett framtida lånecykelsystem skulle kunna se ut. Men dagens avtal går inte ut förrän i februari 2017. Här finns också en möjlighet till förlängning i tre år, påpekar projektledaren.

Om Göteborg väljer att förlänga avtalet eller inte avgörs först i sommar, enligt projektledaren.

- Lånecykelmarknaden har utvecklats i rasande fart de senaste åren och det finns många exempel att inspireras av. Enkelhet och tillgänglighet är ledord när vi fortsätter att erbjuda göteborgarna ett hållbart sätt att resa, säger hon.

Kommer det finnas elcyklar via Styr & ställ i framtiden?

- Det kan vi inte svara på i nuläget. Men vi utreder flera tänkbara alternativ till utformning vad gäller både cyklar och systemet som helhet. Ambitionen är ett system som är enkelt, smidigt och tillgängligt.

Det finns i dag 1 000 lånecyklar placerade vid 65 stationer i centrala Göteborg. Systemet har funnits i staden sedan 2010.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.