Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är vanligt att intoleranssymtom misstolkas som matallergi. Bild: CHRISTINE OLSSON / TT
Det är vanligt att intoleranssymtom misstolkas som matallergi. Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Studie: Fler tror att de är matallergiker – än som faktiskt är det

Det är nästan dubbelt så många vuxna som tror att de har en matallergi än vad som faktiskt har det, enligt en ny amerikansk studie.
– Det finns så många vuxna där ute som har negativa reaktioner av mat, säger forskaren Ruchi Gupta till The Guardian

Studien, som presenteras av forskarna i tidskriften Jama Network Open, undersökte två deltagargrupper med totalt 40 000 personer från USA. Deltagarna tillfrågades om de hade matallergi och fick svara på frågor om sina reaktioner och diagnoser.

Forskargruppen bedömde sedan om de påstådda allergierna var övertygande, om personerna till exempel hade symtom som kräkningar eller svullen hals.

– Om de till exempel hade uppblåsthet, magont eller diarré tog vi bort dem eftersom det kan vara laktos- eller matintolerans, säger Ruchi Gupta, professor vid Northwestern university och en av författarna till studien, till The Guardian.

10,8 procent av deltagarna bedömdes ha minst en övertygande allergi. Men andelen som själva ansåg sig ha en matallergi var betydligt högre – 19 procent.

– Det finns så många vuxna där ute som har negativa reaktioner av mat. Det är väldigt viktigt att få en riktig diagnos så att de vet om det är något behandlingsbart, som laktos- eller matintolerans, eller en livshotande matallergi som de måste vara väldigt försiktiga med, säger Ruchi Gupta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.