Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Studenterna på Hvitfeldtska överraskades vid utspringet

När nära och kära är portade från utspringet får man ta till andra lösningar. På Hvitfeldtska överraskades studenterna – av 174 pappskallar.
– Det var jättefint. Jag började nästan gråta, säger studenten Kajsa Wladirmir.

I början av juni brukar skolgårdarna fyllas med föräldrar, släktingar och vänner som välkomnar de nya studenterna. Men under coronakrisen får de springa ut utan publik.

För den kreative finns det dock lösningar för att göra det lite mindre ödsligt. På Hvitfeldtska gymnasiet möttes studenterna av 174 pappfigurer som satts upp på skolgården under onsdagen.

LÄS MER: Nej, Anders Tegnell har inte svängt om strategin

Fick idén från fotbollsläktarna

– Det är väldigt synd att de inte kan ha sina nära och ära där. Men jag hade jag varit mycket gladare över att springa ut till pappfigurer än ingenting om jag var student, säger initiativtagaren Klara Blennermark som går i årskurs två på skolan.

Idén till pappersfigurerna kom från fotbollsläktare. Bild: Anders Ylander
Idén till pappersfigurerna kom från fotbollsläktare. Bild: Anders Ylander

Idén fick hon från fotbollen där flera klubbar satt upp pappfigurer på läktarna. Tanken var först att använda skyltdockor, men de visade sig svårt att få ihop tillräckligt många.

Lösningen blev att åka runt till butiker i Göteborg för att samla in kartonger.

– De blev förvånade när vi sa vad vi skulle ha dem till, men tyckte att det lät kul. Och alla vill hjälpa treorna när de får en så konstig student, säger Klara Blennermark.

LÄS MER: Kyrkokör i Göteborg insjuknad – i misstänkt covid-19

LÄS MER: Wold: Körsång bland det farligaste som finns

Höll det hemligt för studenterna

Sen i lördags har hon och andra estetelever på skolan sågat ut figurer, klätt dem i kläder och klistrat fast foton på elever från musikklasserna och lärare.

Det hela har hållits hemligt för studenterna och som en extra överraskning fick de också springa ut till sig själva i publiken i form av skolfoton från när de började på skolan.

Kajsa Wladimir var en av dem som överraskades. Och även om utspringet blev annorlunda än vad hon har föreställt sig, utan en skolgård fullpackad med människor, så är hon glad över "publiken".

– Det var verkligen en jätteöverraskning. Lite konstigt att se sig själv. Men det var verkligen fint och det hade inte blivit det samma utan pappersdockorna. Man kommer minnas det, säger hon.

Hanna Björkman, Ella Lindström och Klara Blennermark har jobbat sedan i lördags för att få färdigt "publiken" till utspringet. Bild: Anders Ylander
Hanna Björkman, Ella Lindström och Klara Blennermark har jobbat sedan i lördags för att få färdigt "publiken" till utspringet. Bild: Anders Ylander

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.