Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Studenterna med jobb på måndag

Studenten brukar förknippas med glädje, firande och studentflak men också arbetslösheten dagen efter. Studenterna på transportprogrammet på MTG-gymnasiet behöver å andra sidan inte oroa sig för det, alla ska gå till ett arbete på måndag. – Det är jävligt gött, säger studenten Fabian Asp Söderberg.

I onsdags var studenterna på transportprogrammet lediga. Lediga från skolan i alla fall, många av dem var på sina jobb. Arbetsplatser de ser sig själva jobba på länge framöver. Studenterna kommer bli de första som tar studenten från det nya, omstrukturerade transportprogrammet på Motorbranschens tekniska gymnasium (MTG) där vision är att alla elever ska ta studenten med fullständiga betyg och med ett arbete. Den visionen har de lyckats med. MTGs fordon- och transportprogram var tidigare en linje på Bräcke gymnasium där bara 30 procent av eleverna tog studenten med fullständiga betyg. Och de ansvariga för den nya linjen är stolta och glada över vad de åstadkommit.

– Lärare har en speciell klass man alltid kommer komma ihåg, för mig kommer det bli den här klassen, säger Torbjörn Stjernstad som är transportteknikslärare och programansvarig.

Inga mer lov

Studenterna tycker det är konstigt att sluta skolan, inga mer lov och de har ju gått tillsammans i tre år. De har lärt sig mycket och gemenskapen mellan lärare och elever har varit det bästa. Elever och lärare är nästan som kompisar. Efter mycket praktik är de redo för sina nya karriärer. 

– Man fasas in i branschen. Jag tror inte man skulle klara att gå ut i det riktiga arbetslivet direkt, säger Fabian Asp Söderberg.

Redan när Fabian var tre år ville han köra lastbil. Och nu gör han det. Och om 10 år tänker han fortfarande göra det. Och det ser inte ut att vara ett problem, efterfrågan på arbetskraft inom branschen är enorm. Många av eleverna lovades anställning redan i årskurs två. Efterfrågan är stor men utbudet hänger inte med. I transportklassen på MTG går det 31 elever och det är i princip de som sökte den linjen för tre år sedan. De sista dagarna innan examensdagen ringde åkeriföretagen till Torbjörn Stjernstad och frågade om det fanns studenter som ville ha arbete.

– De arbetsgivarna är på tok för sent ute, säger han.

"Som mest jobbkåt"

Ella Vehmanen som har fått anställning på D2 Transport tycker det roligaste med sitt jobb är att faktiskt bara få köra lastbil. Nu är hon taggad att komma ut i arbetslivet men det är inte bara positivt.

– Man är ju som mest jobbkåt nu, om några år kommer vi nog längta tillbaka till skolan, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.