Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Studenter blir vikarier för sjuksköterskor

Ett tiotal studenter kommer i sommar att vikariera för legitimerade sjuksköterskor på Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU. Enligt HR-chefen är det helt enligt Socialstyrelsens regler.

GP har fått flera tips från fast anställd vårdpersonal som känner oro inför sommaren. De befarar att många patienter kommer att drabbas av stängda vårdplatser och är bekymrade för vad som händer med patientsäkerheten.

En tipsare har reagerat över att det på en neurologavdelning på Sahlgrenska har anställts flera studenter som vikarier för erfarna sjuksköterskor.

– Det stämmer att vi tagit in omkring tio studenter från sjuksköterskeprogrammet på vikariat i sommar. Och det är helt enligt Socialstyrelsens föreskrifter, säger Jerker Gussmo, HR-chef på SU.

Enligt dessa regler (som finns på Socialstyrelsens hemsida) kan den offentliga vården anställa studenter, som gått färdigt femte terminen med godkända kurser och prov, som vikarier för legitimerade sjuksköterskor. Men det finns begränsningar, som till exempel att studenterna bara får arbeta dagtid.

– Vi är också noga med att det alltid finns en legitimerad sjuksköterska tillgänglig på avdelningen för handledning. Patientsäkerheten är en oerhört viktig fråga.

Läs också: Sahlgrenska tvångsplacerade sjuksköterskor

Läs också: Efter tre års studier – får lära sig tvätta händerna

Jerker Gussmo beskriver situationen för SU som tuff, men menar att det inte är värre i år än tidigare. Medan några verksamheter har ett relativt bra läge inför sommaren är det väldigt ansträngt på andra håll.

Av sjukhusets knappt 2 000 vårdplatser kommer cirka 500 att vara stängda under sommaren och det är jämförbart med förra sommaren.

– Vissa vårdavdelningar håller delvis öppet och kommer att fysiskt samlokaliseras för att spara resurser. Antalet öppna vårdplatser inom våra olika verksamheter varierar veckovis. De områden som vi i nuläget har valt att prioritera är cancervården, kardiologin samt kvinno- och barnsjukvården.

Jerker Gussmo betonar att SU som arbetsgivare helst vill att samtliga sjuksköterskor ska ta ut sommarsemester, men att man inom vissa verksamheter lockar den som flyttar på sin ledighet med 5 500 kronor extra per vecka.

– I praktiken innebär det att vi erbjuder sjuksköterskorna en månadslön på närmare 50 000 kronor, samma sak som Årjängs kommun nyligen fick stor uppmärksamhet för, konstaterar HR-chefen.

Under sommaren kommer SU också att ta in omkring 100 sjuksköterskevikarier via olika bemanningsföretag. Dessutom anställs fler undersköterskor än vanligt samtidigt som man ser över vilka arbetsuppgifter som kan utföras av andra yrkeskategorier.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.