Strippklubben Wandas i Göteborg har tilldömts ett vite på 450 000 kronor efter att personalen ska ha jobbat natt.
Strippklubben Wandas i Göteborg har tilldömts ett vite på 450 000 kronor efter att personalen ska ha jobbat natt. Bild: Stefan Berg

Strippklubben Wandas får vite på 450 000 för nattarbete

Strippklubben Wandas i Göteborg ska betala vite på 450 000 kronor – för att personalen jobbat natt. Det slår förvaltningsrätten fast i en ny dom.

ANNONS
|

Wandas är en nattklubb på Andra Långgatan i Göteborg med bland annat striptease, filmvisning och servering. I anslutningen till klubben finns även en sexbutik.

Strippklubben har kollektivavtal med Handelsanställdas förbund. Men när Arbetsmiljöverket genomförde en inspektion på arbetsplatsen i februari 2019 konstaterade de att de anställda jobbade mellan midnatt och klockan fem, vilket strider mot arbetstidslagen.

LÄS MER:Strippklubben Wandas får straffavgift för nattarbete

Företaget hävdar att de bedrev caféverksamhet

Arbetsmiljöverket kan bevilja undantag om ”arbetet med hänsyn till dess art, allmänhetens behov eller andra särskilda omständigheter måste bedrivas mellan midnatt och klockan 5", någonting som man inte bedömde att klubben uppnådde.

Företaget förbjöds därför att ha nattarbete och tillskrevs ett vite på 450 000 kronor, vilket även Handelsnytt rapporterat. Men när Arbetsmiljöverket senare följde upp förbudet jobbade personalen fortfarande natt, och myndigheten krävde därför att vitet skulle betalas.

ANNONS

Arbetsgivaren menade dock att reglerna följts då en av de arbetande som jobbade natt var anställd i företagsledande position och därför inte omfattas av lagen, medan övrig personal, som till exempel dansarna, är egenföretagare. De menar även att klubben vid tidpunkten för Arbetsmiljöverkets första inspektion endast bedrev caféverksamhet vilket skulle innebära ett direktundantag från arbetstidslagen.

Förvaltningsrätten fastslår vitet

Men Arbetsmiljöverket motsatte sig klubbens invändningar och ansökte om utdömande av vitet, och nu har ärendet avgjorts i Förvaltningsrätten. I domen avfärdas arbetsgivarens argument och slår fast att företaget ska betala vitet på 450 000 kronor då de inte har fått dispens av varken facket eller Arbetsmiljöverket för nattarbete.

GP har varit i kontakt med bolagets styrelseledamot som inte vill kommentera ärendet.

Beslutet kan överklagas till kammarrätten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS