Stridsplan passerade Göteborg

Under måndagen flög två Gripenplan över Göteborg – något som flera göteborgare reagerade på. Det var Skaraborgs flygflottilj som passerade efter en övning längs västkusten.

ANNONS
|

Det var kanske många göteborgare som lyfte på huvudet under måndagen på grund av ett kraftigt dån. Två Gripenflygplan från Skaraborgs flygflottilj passerade nämligen staden på väg hem efter en övning längs västkusten.

Vid Skaraborgs flygflottilj utbildas alla Gripenpiloter i Sverige och det finns flera övningsområden runt om i Västsverige.

– De hade gjort en havsövervakningsövning ute på västkusten, då tittar man, letar och identifierar båtar. På vägen hem gick de över Göteborgsområdet och sen nordost mot Såtenäs, då låg de på ungefär 550 meters höjd och flög i 550 km i timmen, berättar John Lidman, kommunikationschef på Skaraborgs flygflottilj.

ANNONS

Övningar dagligen

Dagens övning handlade om att kunna identifiera båtar med position, namn och land, samtidigt som man flyger i en hög hastighet. Metoden kan användas både under skarpa händelser som i en konflikt, men även i händelse av nöd där man kan hjälpa till med räddningsarbetet genom att till exempel fastställa en båts position.

Olika typer av övningar görs varje dag på utbildningen och Gripenplanen flyger dagligen från Såtenäs. Men enligt John Lidman får flygplanen mer uppmärksamhet när de flyger över områden de inte trafikerar lika ofta.

– Vi har våra övningsområden på västkusten utanför Uddevalla, över Vänern och Vättern, där är de mer vana att se oss. Men när vi flyger till och från övningsområden flyger vi i civilluft, där är man inte lika van att se oss, säger han.

LÄS MER: Därför flög fem JAS-plan över Göteborg

Många nyfikna

Flera personer har hört av sig till flygflottiljen med frågor om planen.

– Jag är inte förvånad över att folk har frågor, det är många som bor i Göteborg och det är många som undrar. Både sådana som är nyfikna, de som inte vill att vi ska finnas där, och de som vill att vi ska flyga mer. Men det var fler som ringde för ett par år sedan, nu är det mest nyfikna som ringer och frågar vad det var för övning, säger John Lidman.

ANNONS

Vill man se mer av planen i Göteborg så brukar de visa upp sig då och då vid speciella händelser.

– Ibland övar vi navigering över Göteborg eller flyger julgransformering vid speciella tillfällen som till exempel Göteborgsvarvet, säger John Lidman.

ANNONS