Stridsplan körde julgranshälsning till Sverige

Stridsplan dundrade över stora delar av Sverige under torsdagen. Men det fanns ingen anledning till oro. Det var den årliga julgransflygningen i Skaraborgs flygflottiljs regi som ägde rum...

ANNONS
|

I juletider vill många skicka en hälsning, och så även Skaraborgs flygflottilj. I traditionsenlig anda arrangerade de en formationsflygning med Jas 39 Gripen — stjärnflyget signerat Saab i Linköping. Under hela torsdagen med start strax efter 14.00 gick flygen att observeras över stora delar av landet, bland annat runt 15.00 i Göteborg.

Krävs en del koncentration

Flygningen startade i Karlstad, passerar bland annat Kristinehamn, Örebro, Motala, Borås, Kungälv och avslutas i Lidköping. Samtidigt är flygningen en bra övning för piloterna i planering och att flyga i större formationer, enligt John Lidman. Anledningen är att det kräver en hel del koncentration att flyga under den timmen som julflygningen pågår.

ANNONS

"Julgransflygningen" över Västsverige.

Plan förjakt-, attack- och spaningsuppdrag

Jas 39 Gripen är ett av världens mest populära stridsflygplan. Det började att tillverkas år 1982 efter ett beslut av dåvarandeförsvarsministern Torsten Gustafsson om ett nytt stridssystem. Sedan dess har planen tillverkats i östgötska Linköping. Under dagens flygninghar planen bara fem meter mellan vingspetsarna

Själva namnet Jas är en förkortning och står förjakt-, attack- och spaningsuppdrag. Planen mäter drygt 14 meter i längd och väger runt 7000 kilo.

Här ser du flygningarna:

Karlstad (14:15)

Kristinehamn

Örebro (14:30)

Askersund

Motala (14:37)

Jönköping (14:48)

Borås (14:57)

Kungsbacka

Centrala Göteborg (15:06)

Kungälv

Stenungsund (15:11)

Trollhättan (15:15)

Vänersborg

Lidköping (15:19)

ANNONS