Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stridsflygplan över Göteborg

Under söndagseftermiddagen kunde Göteborgarna se hur två stridsflygplan flög över staden.

Enligt Försvarsmakten handlade det om två Jas 39 Gripen från F17 i Kallinge, i Blekinge, som var ute och övade.

- Det var en vanlig normal träningstur som de var ute på. Från Kallinge via Skåne och upp mot Västkusten den här gången, säger Kristina Åstrand Bohman, vakthavande informatör på Försvarsmakten.

Är det en del i någon större övning vid Göteborg?

- Nej, det är det inte.

Planen kunde ses över centrala delar av Göteborg strax efter klockan 17. Att Försvarsmakten är ute och övar över storstäder är enligt Kristina Åstrand Bohman vanligt.

- Jag vet inte hur ofta man är ute och övar över storstäder men det är mycket vanligt att de är ute på träningstur. Det är en del av en normal verksamhet, säger hon.

Så det var bara en övning denna gång?

- Ja, det var inget uppdrag den här gången.

Mellan 28 augusti och 1 september kommer försvaret att genomföra en större flygövning, Flygvapenövning 15, över södra och östra Sverige. Övningen syftar enligt försvaret till att "öka flygstridskrafternas förmåga till nationellt försvar av Sverige".

Den genomförs samtidigt och samordnas med en arméövning kring Vättern, bland annat i trakterna kring Skövde. Då ska 4 500 personer från 23 olika förband öva på "att Sverige befinner sig i krig och fienden har landsatt trupper i östra Sverige".

Tidigare i år, mellan 20 till 26 april, genomfördes en större militärövning i Göteborg, där försvaret övade tillsammans med flera andra aktörer. Totalt medverkade cirka 1 200 soldater från Försvarsmakten under övningen.

Syftet var att öva samverkan mellan Försvarsmakten och övriga samhället vid skydd av infrastruktur i Göteborgsområdet.

– Vi övar för att det ska gå så lätt och bra som möjligt om något som man inte vill skulle inträffa, sa Ulrika Roos, informationschef på Försvarsmedicincentrum i Göteborg inför övningen.

Göteborgs hamn och Landvetter var två platser där det övades på.

– I hamnen, som räknas som ett skyddsobjekt, där kommer G4S, Tullen, Räddningstjänsten Storgöteborg och några fler att vara med. Det kommer att vara olika moment där figuranter kommer att iscensätta olika sabotage. Det man ska öva på är det som spelas upp, säger Ulrika Roos.

Försvarsmakten flyger mer frekvent nu än tidigare, vilket GP har skrivit om.

Läs också: Därför bullrade det över Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.