Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stridsflyg över Göteborg

Flera JAS 39 Gripen-plan övade under lördagseftermiddagen i luftrummet över centrala Göteborg.

Flera JAS 39 Gripen-plan flög vid 15.30-tiden över centrala Göteborg. 

Under flygningen över Göta älv har en pilot setts utföra diverse konster och rollat runt med sitt plan i luften.

Anette Bång, 73, i Hisingsbacka, uppger att hon blev chockad när hon såg hur planet flög fram och tillbaka över hennes lägenhet. 

– De låter så mycket. Det slog lock över öronen. Jag har en hörselskada och jag hoppade till i fåtöljen. Folk har gått man ur huse och undrar vad det är som händer. Vi har inte fått någon information om att det ska ge någon övning eller uppvisning. Man undrar vad som pågår, hjärtat bultar. Det är berg här bakom min lägenhet i Brunnsbo, ljudet är enormt, säger Anette Bång. 

Hon önskar att Försvarsmakten skulle ha informerat de boende i närområdet om flygningen. 

– Jag tycker inte att det ska får vara på det här viset, planen flyger så lågt. De får gärna öva men de borde flyga högre med planen. Det är fruktansvärt för folk med hörselskador, säger Anette Bång. 

Planerad övning

Till en början sa försvarsmaktens kommunikatör Therese Fagerstedt att det rörde sig om en planerad flygövning.
– Vi håller på med en flygvapenövning för luftstridskrafter. Vi övar helt enkelt på att taktiskt flyga på ett bra sätt, så att vi kan försvara Sverige, sa Therese Fagerstedt.

Men senare framkom det att det i själva verket rörde sig om en planerad flyguppvisning. 

– Jag sa fel, jag borde ha haft koll på den planerade flyguppvisningen. Vi har ett event som heter Tall Ships Regatta 16 i Frihamnen idag. Och klockan 15 var det en flyguppvisning. Det pågår en flygvapenövning samtidigt, men uppvisningen och övningen har ingenting med varandra att göra, säger Therese Fagerstedt. 

Hon beklagar om folk inte har fått till sig informationen som Försvarsmakten har lämnat ut om den planerade övningen. 

– Vi brukar att försöka informera så mycket som möjligt genom olika annonser i tidningar och på anslagstavlor. Ibland skickar vi hem brev till folk och vi brukar alltid skriva det på vår hemsida. Men tyvärr når informationen inte fram till alla. Det är väldigt tråkigt att folk blir oroliga, säger Therese Fagerstedt. 

Flygövningen under eventet annonserades I Göteborgs-Posten. 

– Men det var först på plats som folk fick information om att planen skulle flyga så pass lågt. Troligtvis är det därför som personer runt om i staden inte var beredda på den höga ljudvolymen. De som var på eventet, fick öronproppar, säger Therese Fagerstedt. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.