Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Christian Klingborg och Linus Widner vid figurspelet Warhammer på årets stora spelkonvent Gothcon.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Strid dygnet runt på Gothcon

Plus 13 grader i skuggan och vårsolen i zenit. Då samlas spelfantaster från hela landet i Hvitfeldtska gymnasiets alla skrymslen och vrår. Årets spelkonvent Gothcon är större än någonsin i år.
På skolans tak vajar spelkonventets svarta flagga lojt i vårvindarna. Inne i skolsalar och källarrum pågår febril aktivitet sedan i torsdags kväll då konventet smygstartade. På fredagen var det officiell invigning av det 29:e konventet i rad.
- Världsrekord. Ingen annan har arrangerat så många konvent i obruten följd, säger spelens ordförande Tobias Eliasson.
Han rattar det ideella arrangemanget för tredje året i rad tillsammans med en stab på knappt 30 personer. De har planerat årets äventyr sedan i augusti förra året. Konventet är ideellt och omsätter drygt 400 000 kronor.
- Under spelen har vi drygt 300 frivilliga som hjälper oss. Målsättningen är att gå plus minus noll. Blir det vinst går pengarna in i nästa års evenemang.
Gothcon är största spelkonventet i Sverige.
- Intresset växer hela tiden.Vi räknar med cirka 1 400-1 500 deltagare i år.
Övriga större konvent är LinCon i Linköping, SydCon i Malmö och Borås spelkonvent.
Figurspel, brädspel och rollspel dominerar. Datorer, tevespel och spelkonsoler förekommer inte. Och arrangörerna garanterar en drogfri miljö. Fast det är fritt fram för Joltcola och andra starkt koffeinhaltiga drycker. Det ska ju spelas dygnet runt fram till söndag eftermiddag.
Deltagare är mest killar i alla åldrar. Men tjejer finns också på plats.
- Allt folk och det sociala drar mest, säger Cecilia Lundström och Rebecka Stjärneblad från Hässleholm.
De lapar lite vårsol utanför spelhålorna i väntan på att något intressant ska börja.
- Vi vill prova på olika spel som vi inte testat så mycket. Både fantasy och brädspel, säger Cecilia Lundström.
I en av skolsalarna är Christian Klingborg och Linus Widner mitt uppe i ett Warhammerslag. Ett figurspel som kräver mycket tålamod, strategi och fix. Alla figurer är minutiöst målade och landskapen byggs inte av sig själva.
- Det är kul att måla figurer och ett roligt sätt att koppla av. Man får utlopp för sina konstnärliga sidor och så får man vara barnslig. Det är bra, säger Linus Widner och slår ett slag med tärningen för att kunna flytta fram sina positioner.
Varje år dyker det upp nyheter. I år finns några nya figurspel att prova på. Annars kan gamla favoriter få en renässans.
- ASL, advance squad leader, är en klassiker som fått nytt liv igen. Ett konfliktspel i andra världskrigets miljö, säger Tobias Eliasson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.